Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Neophodno je rušenje Mesdžidul Aqsa da bi se izgradio Solomonov Hram

Neophodno je rušenje Mesdžidul Aqsa da bi se izgradio Solomonov Hram

Jevrejski rabin, Galik, nad kojim je nedavno pokušao izvršiti atentat Palestinac Mu’taz Al-Hidžazi, bio je najistaknutiji zagovornik izgradnje Trećeg Hrama na ruševinama Mesdžidul Aqse. Brojne jevrejske oragnizacije, ne samo da pozivaju na ovu ideju, nego i čine neophodne korake kako bi dospjeli do ostvarenja tog cilja.

 

Jedna takva organizacija, pod nazivom „Zaštitnici brda Hrama“, koji imaju za cilj rušenje Mesdžidul Aqse, su bili prethodnici u posljednjim direktnim napadima na Aqsu. Njihov vođa, bivši vojni padobranac Gershon Solomon, otvoreno poziva jevrejske skupine u SAD-u, Kanadi i Australiji da preko svojih fondova obezbjede sve što bi moglo pomoći u rušenju Aqse.

 

Solomon tvrdi da muslimani nemaju nikakva prava na Jeruzalem, te da su njihova sveta mjesta u Meki. Njegova organizacija je angažovala profesionalnog arhitektu koji je satavio detaljan plan za izgradnju Hrama na ruševinama Al-Aqse.

 

Među ovim ekstremističkim grupama je i akademija „Hram“, na čijem je čelu vrhovni izraelski rabin Ariel, jedan od naistaknutijih rabina nacionalne vjerske vlasti. Ova akademija je smještana u Starom dijelu grada Jeruzalema. Od svog osnivanja, 1995. godine, ova organizacija, zajedno sa svojim rabinima, ima za cilj da oformi legitimna vjerska prava po kojima bi jevreji mogli opravdati svoj prilazak Al-Aqsi.

 

Arijel je odigrao veoma značajnu ulogu po pitanja obavljanja molitve jevreja u Mesdžidul Aqsa. Naime, odmah nakon što su cionisti okupirali Palestinu 1967. god., vrhovni rabin je izdao povelju po kojoj jevrejima nije dozvoljeno da svoju molitvu obavljaju u Mesžidul Aqsa, jer se, kako navode, u zemlji ispod Aqse nalaze ostaci tijela starih jevreja, zaključujući da će biti u mogućnosti da se mole na tom mjestu tek kad se poruši Aqsa i izgradi Hram.

 

Međutim, Arijel je nastojao na sve moguće načine da uvjeri svoje kolege rabine da trebaju dozvoliti jevrejima da se mole u Aqsi. U početku je nailazio na negodovanja, da bi 2000. godine nekoliko rabina izjavilo da je jevrejima, ipak, dozvoljeno da se mole u Aqsi.

 

Više od stotinu visokih rabina je u mjesecu julu 2008. god. potpisalo dozvolu o obavljanju molitve u Aqsi. To je dovelo do toga da izraelske vlasti i policija dozvole ulazak jevrejima u Aqsu, uprkos tome što vrhovni rabin i dalje stoji pri tvrdnji da im to ipak nije dozvoljeno.

 

Ova organizacije je već odavno prešla sa riječi na djela. Tako, novine „Maarif“ otkrivaju kako su njihovi izaslanici išli u Rim da od italijanske vlasti traže rekonstrukciju „Drugog Hrama“ kojeg je porušio rimski zapovjednik Titus, nakon što im je 70. godine zabranio bilo kakvo političko djelovanje i uništio Hram.

 

Treća takva najutjecajnja ekstremistička organizacija „Hay Vekim“, čiji je osnivač cionista Etzio, jedan od bivših lidera cionističke terorističke organizacije koja je odgovorna za brojna ubistva i pokušaje ubistava Palestinaca, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Etzion je nakon svega četiri godine provedene u zatvoru zbog ovih zločina, osnovao pomenutu organizaciju. Njegove ideje se slobodno promovišu na izraelskim TV kanalima, dok se on lično spominje kao ugledna i uvažena osoba po pitanju budućnosti Jeruzalema.

 

Također, veoma utjecajna je i oragnizacija „Pokret za izgradnju Hejkela“, čiji su članovi brojni rabini iz Zapadne obale kao i iz SAD-a, a koja radi na promoviranju i širenju ideje o izgradnji Hrama na ruševinama Mesdžidul Aqsa, govoreći kako to treba biti prioritet svakom jevreju gdje god da se nalazio.

Ovaj pokret je organizirao seminare, objavio brojne publikacije i dijelio letke u jevrejskim naseljima pozivajući na neophodnost izgradnje Hrama. „Pokret za izgradnju Hrama“, za razliku od drugih organizacija čiji članovi su isključivo ortodoksni jevreji, poziva da im se pored jevreja priključe i kršćani iz SAD-a, koji će im biti finansijska potpora za ispunjenje njihovih aktivnosti.

 

Ova oragnizacija teži ka organiziranju godišnjeg skupa desetina hiljada jevreja i anglikanskih kršćana koji će marširati do Aqse kako bi pozivali na izgradnju Hrama na ruševinama Mesdžidul Aqsa.

 

Još jedan pokret u nizu je „Pomagači Hrama“, kojeg je osnovao profesor Helil Weis, jedan od uticajnih cionističkih vjerskih mislilaca. Ovaj pokret otvoreno poziva na rušenje Mesdžidul Aqsa i ustoličenje vjerskog autoriteta na mjestu vođe države. Ovaj pokret ima 23 osnivača čiji sastanci se odvijaju u strogoj tajnosti.

 

Organizacija „Jevrejsko vođstvo“ se od drugih ekstremističkih organizacija razlikuje u tome da su oni direktno uključeni u politiku, čiji predstavnici su aktivni članovi Likud stranke, poput zamjenika gradonačelnika Knesseta Moshea Feiglina, koji je bio jedan od vodećih učesnika u posljednjem napadu i ulasku u Aqsu.

 

Pored ovih najutjecajnijih, ističu se i druge organizacije sa idejom osnivanja Hejkela, poput udruženja „Žene za Hram“ koje skupljaju nakit kako bi ga stavile u Hram i organizacije „Jeruzalemski klub“ koji ima za cilj da kontroliše sve domove u starom dijelu grada Jeruzalema, kako bi osigurali sve puteve koji vode do Mesdžidul Aqsa.

 

Piše: Salih An-Naami

Izvor: fj-p.com

Prijevod i obrada: Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top