U Fokusu

Nekoliko savjeta kako ćeš usrećiti svoga muža?

MIJEDNO MJESTO NA SVIJETU SE PO LJEPOTI I RAHATLUKU NE MOŽE POREDITI SA SRET­NOM KUĆOM

Gdje god putuje­mo i nađemo se, ne može­mo biti smireni kao u kući nad kojom se razgranala sreća.

Sretna kuća je ona u kojoj nema svađe niti prepirke, ona u kojoj se ne čuje oštar i okrutan govor, u kojoj nema žestokih kritika, u kojoj ukućani nalaze svoj mir, tišinu i smirenost.

Odgovornost za stvaranje sretnog ambijenta pada na roditelje. U ovom članku želim da izložim kako supruga svojom pameću, mudrošću i lijepim ophođenjem može da usreći svog muža i time usreći svoju kuću.

 • Ne zaboravi da si ti odgovorna za sreću svog muža i svoje djece. Znaj da će te zadovoljstvo tvoga muža uvesti u Džennet. Božiji Poslanik a.s. kaže: "Ona žena koja preseli s ovoga svijeta, a njen muž je njome zadovoljan, ući će u Džennet." (Ibn Madže, Tirmizi)
 • Ne opterećuj svoga supruga iznad njegovih mo­gućnosti. Ne sakupljaj svoje želje i ne gomilaj zahtjeve na jednom mjestu. Tako ćeš opteretiti muža i otjerati ga od sebe. Ako budeš insistirala na svojim mnogobrojnim za­htjevima, lahko se može desiti da svi budu odbijeni i da ti istovremeno budeš odbijena bez ikakvog kajanja i razmi­šljanja. Sjeti se šta je Omer b. Abdulaziz rekao svome sinu: "Bojim se da ljudima izložim sve obaveze odjednom, pa da ih oni odbiju odjednom." Alija prenosi da je Poslanik a.s. kazao: "Doista, Allah voli prijatnu i komunikativnu ženu prema mužu, koja se kloni drugih." (Dejlemi)
 • Ne traži od njega da odjednom usvoji sve vrline i pozitivnosti koje bi htjela da on ima. Veoma je rijetko da neki čovjek ima sve pozitivne osobine!
 • Kada se čovjek oženi ženom u sebi ima dragu sliku svoje žene onako kako ju je prvi put vidio. Ta slika u nje­mu ostaje cijelog života i nemoj je kvariti. Čuvaj svoju ljepotu i svježinu, eleganciju i zdravlje, putenost pokreta i sladunjavost govora. Ne razgovaraj s njime grubim glasom! Ne ponavljaj ulične izraze! Ako ne budeš vodila računa o ovim idealnim ženskim osobinama, tvoja slika u muževljevim očima bit će srozana i bit ćeš daleko od predstave o divnoj ženi koju svaki čovjek želi za svoju suprugu. Opisujući dobru suprugu, Božiji Poslanik a.s. kaže: "Kada pogledaš u nju, to te raduje." (Ibn Madže)
 • Čuvaj svoju vjeru. Oblači islamski hidžab i ne do­zvoli da neko vidi dio tvoga tijela, makar na kratko. Tvo- me mužu je stalo do tebe i želi da te vide samo oni kojima je to vjerom dozvoljeno. Jedan čovjek se oženio djevojkom čiji hidžab i pobožnost su ga zadivili kada je svojoj drugarici u razgovoru odvratila: "Desit će nam se samo ono što nam je Allah propisao." Rekao joj je da će je se uvijek sjećati u toj uzvi­šenoj slici – vjernice u Allaha, zadovoljne Njegovim odre­đenjem, privržene visokim principima i čistim idejama. Neka tvoj muž u tebi vidi ovakvu ženu. Nemoj rušiti sliku u njegovom srcu i duši. Uljepšaj se za njega prije nego što dođe kući navečer. Neka te vidi u najljepšem stanju. Obuci čistu, prigodnu odjeću. Upotrijebi miris koji on voli. Stavi oko vrata neku od ogrlica koju ti je poklonio. On voli da vidi na tebi svoje poklone. Ponašaj se kao da ideš u posjetu nekoj drugarici ili rođaki.
 • Ne zapostavljaj svog muža zbog kućnih poslova. Nemoj da svi poslovi kuhanja, čišćenja i raspremanja na­stupe kada on dođe kući umoran i iscrpljen. Vidi te samo u kuhinji, u odjeći za kuhanje i rad! Obavljaj te poslove u njegovom odsustvu.
 • Svoju kuću raspremi kako treba. Izmijeni raspored dnevne sobe s vremena na vrijeme. Upotrijebi svoj umjet­nički dar dok biraš mjesto za levhe, ukrase i drugo.
 • Nemoj da te obuzima panika zbog rasplamsalih osjećanja, uzavrele ljubavi i snova na javi koje si osjećala prije braka. To se smiruje u braku i pretvara u tihu, stabil­nu ljubav.
 • Čovjek ima glavnu riječ u bračnoj vezi, a ti si odgo­vorna za uspjeh, podesnost i slaganje u braku. Bez obzira koliko si uspješna u nauci, kulturi, položaju ili vlasti – traži utočište u svome mužu i ne protivi mu se u mišljenju. Vodi računa, dok raspravljaš s njime, da aktivno razmjenjuješ misli. Plodonosna razmjena mišljenja bolja je od njihove destruktivne polarizacije.
 • Daj do znanja mužu da učestvuješ u njegovim osje­ćanjima, radostima i brigama. Neka se osjeća kao da živi u mirnom okruženju kako bi se posvetio poslu i stvaralaš­tvu. Tako će njegov život biti plodonosan.
 • Isprobaj koristan, sladak govor, svijetao osmijeh, osvježavajuću šalu i ozarenost. Nemoj biti tužna i potište­na. Izbjegavaj ružan i beskoristan govor. Nemoj biti namr­štena i utučena.
 • Pokaži mužu svoje umijeće, izuzetnost i prednost nad drugim ženama. Tako će ti on biti privrženiji. Ponosit će se na tvoje lične osobine ako budeš precizna u svemu što radiš.
 • Nemoj gubiti vrijeme na telefonske razgovore sa svojim drugaricama, ni na čitanje časopisa koji pišu o glumcima i glumicama, pjevačima i pjevačicama. Ne traci vrijeme na čitanje ljubavnih romana i maštarija. Takvih ča­sopisa je mnogo u današnje vrijeme, a mnogo je i žena koje većinu svog vremena troše na te bezvrijedne, nemoralne časopise.
 • Izaberi one časopise koji će koristiti tvom razumu i duši, koji će unaprijediti tvoje obrazovanje i koji će ti pomoći da riješiš neke probleme oko kuće ili djece.
 • Na televiziji gledaj ono što će ti koristiti i što će ti donijeti nova saznanja i iskustva. Ne gubi vrijeme na bez­vrijedne serije i isprazne filmove.
 • Podstakni svog muža na sportsku i fizičku akti­vnost van kuće. Hodaj s njime kada je to moguće i uživajte u čistom vazduhu za vrijeme vikenda i kad god vam se ukaže prilika za to.
 • Odaberi odgovarajući trenutak za izlaganje i rješa­vanje problema porodice. Jer, teško je riješiti problem prije nego što muž krene na posao ujutru. Tada nedostaje vre­mena. Nemoj govoriti o problemima kada se vrati s posla umoran i iscrpljen. Najbolje vrijeme za analizu i rješava­nje problema je veče. Ne razgovaraj o problemima s dje­com u njihovom prisustvu kako ne bi pomislila da pred­stavljaju težak teret za tebe i muža ili da su uzrok vašim nesporazumima.
 
Odlomak iz knjige ‘Islamom i medicinom do zdravog života’ Hassan Šemsi Baša.   Novo Pazar 2013. (peto izdanje) Prijevod Fahrudin Smailović; 268 str. tvrdi uvez. Knjigu možete naručiti na e-mailkupiknjigu@live.com po cijeni 15KM
 

Povezani članci

Back to top button