DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Neki od načina brisanja grijeha 3/6

S arapskog preveo: hfz. Mustafa Efendic

Klanjanje džume namaza
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko uzme abdest na najljepši mogući način, zatim ode na džuma-namaz, sluša i pažljivo prati hutbu, oproste mu se grijesi koje je počinio između dvije džume i grijesi još tri dana.” (Muslim, br. 857)

Trenutak kada se petkom primaju dove
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ima jedno vrijeme petkom u kom rob musliman, ako potrefi čineći dovu Allahu dok je u namazu, a da mu to On neće dati.” (Buhari, 2/344 i Muslim, br.852)

Klanjanje pritvrđenih sunneta pet farz namaza
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Nema ni jednog roba muslimana koji klanja svaki dan 12 dobrovoljnih rekata mimo farza, a da mu Allah nece sagraditi kuću u Džennetu.” (Muslim, br. 728), drugom rivajetu došao je broj 10.

Klanjanje dva rekata nakon počinjenog grijeha
Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Nema roba koji učini grijeh, lijepo se očisti, zatim ustane i klanja dva rekata, zatim zamoli Allaha za oprost a da mu neće biti oprošteno.” (Ebu Davud, br. 1521)

Noćni namaz
Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Najbolji namaz poslije farz namaza je nocni namaz.” (Muslim, br. 1163)

Jutarnji namaz – duha-namaz
Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Vi ste dužni da svaki dan za svaki svoj zglob date sadaku. Svako slavljenje (tesbih) je sadaka, svaka zahvala (tahmid) je sadaka, svako veličanje (izgovaran tekbira) je sadaka, naređivanje dobra a zabranjivanje zla je sadaka. Sve to nadomiještaju dva rekata duha namaza.” (Muslim, br. 720)

Salavat na Allahovog poslanika
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko donese na mene salavat, Allah na njega donese deset.” (Muslim, br. 384)

Post
Allahov Resul kaže: “Nema roba koji posti jedan dan na Allahovom putu, a da Allah za taj dan njegovo lice ne udalji 70 harifa od vatre.” (Buhari, 6/35 i Muslim, br. 1153)

Post tri dana svakog mjeseca
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Post tri dana svakog mjeseca vrijedi kao da stalni post.” (Buhari, 4/192 i Muslim, br.1159)

Post mjeseca ramazana
Allahov poslanik kaže: “Ko bude postio vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi u mjesecu ramazanu, bice mu oprošteni njegovi grijesi.” (Buhari, 4/331 i Muslim, br. 760)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button