Književni kutak

Negiranje jezika stara je praksa: Bosanski jezik kao žrtva (ne)vremena

Bosanski jezik meta je napada i osporavanja, iza kojih se krije pokušaj negiranja Bosne i Hercegovine kao države, kažu sagovornici Al Jazeere. Piše: Jasmin Agić

Dugogodišnji kontinuirani napadi na bosanski jezik, u kojima se osporava pravo njegovog postojanja, samo je najvidljiviji dio šire i sistematski organizirane akcije negiranja države Bosne i Hercegovine i svih njenih državnih prerogativa, kažu sagovornici Al Jazeere. Napominju kako je bosanski jezik kulturološka, lingvistička i društvena pojava, koja ima korijene u govoru stanovnika Bosne i Hercegovine, a njegova znanstvena standardizacija dio je procesa kulturnog i političkog osvještavanja njegovih govornika.

I pored činjenice da je njegovo znanstveno ustanovljenje odavno završeno, a njegova jezička norma prihvaćena kao dio ustavno podrazumijevanih prava njegovih govornika, postojanje bosanskog jezika u bh. entitetu Republika Srpska neprekidno se osporava. Uzroci takvog ponašanja entitetskih zvaničnika načelniku opštine Srebrenica Ćamilu Durakoviću sasvim su razumljivi.

Opširnije na portalu Akos.ba:

Bosanski jezik kao žrtva (ne)vremena

Povezani članci

Back to top button