Liderstvo i menadžment

Ne prekidajte druge (dok govore) i ne dovršavajte njihove rečenice

Do prije nekoliko godina nisam shvatao koliko često prekidam druge (dok govore) i/ili dovršim njihove rečenice.

Ubrzo nako toga, također sam shvatio koliko je ta navika bila destruktivna, ne samo zbog poštovanja i ljubavi koju sam dobijao od drugih, nego i zbog ogromne količine energije koju oduzima pokušaj da budem u dvije glave odjednom.

Razmislite o tome na trenutak. Kada požurujete nekoga, prekidate ga ili dovršite njegovu ili njenu rečenicu, morate pratiti ne samo svoje misli, nego i one osobe koju prekidate. Ova tendencija (koja je usput rečeno, izuzetno česta kod zauzetih ljudi), podstiče obje strane da ubrzaju svoj govor i njihovo razmišljanje.

To, zauzvrat, ljude čini nervoznima, razdražljivima i iznerviranima. To je potpuno iscrpljujuće. Također je uzrok mnogih argumenata, jer ako postoji ijedna stvar koju gotovo svi zamjeraju, to je da neko ne sluša ono što oni govore. I, zaista, kako možete slušati nekoga šta govori ako vi govorite za tu osobu?

Jednom kada počnete primjećivati da prekidate druge, vidjet ćete da ta podmukla tendencija nije ništa drugo nego nevina navika, koju vi ne primjećujete. To je dobra vijest jer znači da sve što trebate činiti jeste da počnete sebe hvatati kada zaboravite. Podsjetite sebe (prije nego što razgovor počne,  ako je moguće) da budete strpljivi i čekate. Recite sebi da dopustite drugoj osobi da završi govor prije nego što vi počnete.

Odmah ćete primjetiti koliko će se interakcije sa ljudima u vašem životu poboljšati kao direktna poslijedica ovog jednostavnog čina. Otkucaji vašeg srca i pulsa usporit će se, i počet ćete uživati u vašim razgovorima, nego da žurite u njima. Ovo je jednostavan način da postanete opuštenija i draža osoba.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari” – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba sa engleskog prevela: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button