Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Deset Heraklijevih pitanja o Poslaniku, a.s.

Deset Heraklijevih pitanja o Poslaniku, a.s.

medina-poslanik

Običaj Muhammeda, s.a.v.s., je bio da šalje pisma vladarima pozivajući ih u vjerovanje u jednog Boga i Sudnji dan, te da je on posljednji poslanik kojeg je Allah Uzvišeni poslao.

Jedan od takvih vladara kojima je Poslanik a.s., poslao pismo jeste i Herakle, vladar Vizantije. Kada mu je stiglo pismo, želio je a sazna da li je Poslanik a.s., iskren pa je koristio metod kojem je postavio neka pitanja iz kojih je spoznao istinitost Vjerovjesnika a.s., i njegovog poslanstva.

            Nakon što je Herakle ispitao Ebu Sufjana, koj je tada bio jedan od najvećih neprijatelja islama i muslimana, rekao mu je:

”1. Pitao sam te za njegovo porijeklo, a ti si rekao da je on među vama uglednog porijekla. To je slučaj svih poslanika, oni se pojavljuju između uglednika svog naroda.

  1. Dalje sam te pitao da li je neko od njegovih predaka bio vladar, a ti si izjavio da nije, a da jeste – kažem – neko od njegovih bio vladar, rekao bih da je on čovjek koji traži vlast predaka.
  2. Pitao sam te o njegovim sljedbenicima – da li ga slijede ljudi od položaja ili siromašni, pa si rekao da ga slijede siromašni; a oni su bili sljedbenici svih poslanika.
  3. Pitao sam jeste li ga sumnjičarili za laž prije nego što je počeo govoriti ono što sada govori, a ti si odgovorio: ”Ne”, pa držim zasigurno kada nije lagao na narod, kako bi sada lagao na Boga.
  4. Pitao sam te da li neko od njegovih sljedbenika napusti njegovu vjeru iz mržnje prema njoj nakon što ju je primio, pa si odgovorio da ne napušta. Tako je vjerovanje kada se njegova ljupkost ulije i ovlada u ljudskim srcima.
  5. Pitao sam još da li se njihov broj povećava ili umanjuje, a ti si rekao da se povećava. Takav je slučaj sa vjerom dok se ne upotpuni.
  6. Pitao sam te da li ratujete s njim pa si potvrdio da ratujete, da je ishod promjenljiv, pa nekad vi pobijedite, a nekad on. Takvi su poslanici, budu iskušavani, ali na kraju pobijede.
  7. Pitao sam te da li krši zadanu riječ, a ti si odgovorio da ne krši. Takvi su poslanici, oni ne krše datu riječ.
  8. Pitao sam te da li je takvo što rekao neko prije njega, pa si rekao da nije; kažem: da je prije njega neko to već rekao, pomislio bih da čovjek slijedi govori koji je rečen prije njega.”
  9. Zatim je (Herakle) upitao: ”A šta vam naređuje?” – Naređuje nam namaz, zekat, održavanje rodbinskih veza i čednost”, odgovori Ebu Sufjan.

Herakle reče: ”Ako je istina ono što kažeš o njemu, on je zaista vjerovjesnik. Znao sam da će se pojaviti, ali nisam mislio da će biti (jedan) od vas. Da znam da ću moći do njega doći, volio bih se s njim susresti. Da sam uz njega, noge bih mu prao. On će uskoro zavladati ovim tlom pod mojim nogama.” (Predaju bilježe Buharija, br. 4188. i Muslim, br. 3322.)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izvor: ”POZIV ISTINE”

Autor: Irfan Hajrudin

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top