Kulinarstvo
Ne može brže i lakše: Pripremite kolač sa šljivama u kojem će uživati svi
Sa šljivama možete pripremiti svašta: pekmeze, džemove, sokove, knedle, kolače...
Sezona je šljiva, pa bi zaista bilo šteta ne iskoristiti te slasne plodove.
Sa šljivama možete pripremiti svašta: pekmeze, džemove, sokove, knedle, kolače…
Ovog puta predlažemo da pripremite ukusan i jednostavan kolač koji će zamirisati cijelu kuću i u čijem okusu će uživati svi.
Potrebni sastojci: 4 jaja, 15 dkg šećera, 30 dkg brašna, dvije kašičice praška za pecivo, 10 dkg maslaca, 10 kašika mlijeka, sok od jednog limuna, jedna kašičica ekstrakta vanilije (ili jedna mahuna vanilije), 30 dkg šljiva, malo prezli.
Postupak pripreme:
Umiješajte prašak za pecivo u brašno i stavite na stranu. Maslac otopite na laganoj vatri. Šljive operite, prepolovite i izvadite košpice.
Cijela jaja miksajte sa šećerom sve dok smjesa ne postane svijetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte maslac (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mlijeko. Nakon toga dodajte vaniliju.
Ako ćete umjesto ekstrakta koristiti mahunu, razrežite je na pola i sastružite nožem iz nje sjemenke koje ćete potom dodati u smjesu.
Na kraju dodajte brašno, miješajući mikserom na laganoj brzini.
Kalup za pečenje po želji namažite maslacem ili uljem te pospite prezlama. Ulijte smjesu u kalup i na vrh slažite šljive.
Kolač potom stavite u rernu na 180 stepeni Celzijusa i pecite otprilike 30 minuta.
Kolač je gotov kada dobije lijepu zlatnu boju i odvoji se od rubova kalupa.
Preporuka: kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili sa šlagom.
akos.ba