Brak i porodica

Ne dozvoli da se “sitnice” nagomilaju: Ne svađaj se sa njim, već ga nastoj oraspoložiti!

Sjećam se da me je moja majka jednom prilikom savjetovala i govorila mi da trebam izbjegavati prepirke i svađe s mužem, posebno ako se radi o sitnicama.

Govorila mi je ako to čovjek često radi, onda prepirke znaju preći u naviku, i to toliko da bračni parovi znaju doći u situaciju da se više ne ustručavaju ni u društvu svađati i prepirati. Ako ovako stvari stoje s prepirkama, svađom i ružnim govorom, onda, pretpostavljam, da isto važi i za suprotno, tj. da tzv. slatki govor ima svoje pozitivne efekte.

Ukoliko supružnici koji nastoje jedno s drugim što ljepše i nježnije razgovarati takav govor budu praktikovali što više, to će im on sve više prelaziti u naviku a, samim tim, ostaje i manje prostora za ružne riječi i svađu.

Hatidža je supruga koja ne samo djelima nego i riječima nastoji pokazati svoju ljubav prema mužu. Primjera za sladak govor je mnogo, a neki su od njih riječi da si ga poželjela, da ti je nedostajao, da ga voliš itd. Tepanje i nadimci također se ubrajaju u sladak govor.

Ovisno o mužu, svaka žena može ocijeniti kolika je zadovoljavajuća doza, tj. da nađe neku zlatnu sredinu u svom slatkom govoru, da ne oskudijeva, a da i ne pretjeruje. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, sladak govor može biti još slađi i orginalniji, to može biti sms poruka, elektronska razglednica, ceduljica na frižideru… Ideja i načina je definitivno mnogo, samo treba malo mašte.

Na kraju, sjeti se da svaka lijepa riječ koju uputiš svome mužu nosi sa sobom neprocjenjivu vrijednost, jer ju je Poslanik , s.a.v.s., uporedio sa sadakom, kad je rekao “Lijepa riječ je sadaka” (Muslim)

Izvor: ”Budi njegova Hatidža”
Autor: Edina Čekić
Za Akos.ba pripremila: Enida Podrug

  

Povezani članci

Back to top button