Nauka i tehnologija

Naučno istraživanje: Stres na poslu – glavni uzrok raka dojke

Poslovne žene imaju povećani rizik od dobijanja raka dojke, a glavni krivac je stres na poslu, uključujući predrasude, diskriminaciju i otpor s kojim se suočavaju.  

Žene s profesionalnim karijerama imaju čak 70% veći rizik od obolijevanja od raka dojke u odnosu na druge žene, pokazuju rezultati novog naučnog istraživanja.

Istraživanje, bazirano na 55-godišnjem praćenju ispitanica, je ukazalo na jasnu vezu između stresa i kancera, i pokazalo da rizik raste s povećanjem radnog angažmana žene. Studija je obuhvatila preko 4000 žena koje su 1975. godine imale 36 godina.

Istraživači ukazuju da su žene tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća svojim radnim angažmanom bile svojevrsni pioniri, ali da stres s kojim su se tada suočavale do današnjeg dana narušava zdravlje žena.

„Žene koje su angažovane na menadžerskim pozicijama tokom 70-tih godina su nailazile na predrasude i diskriminaciju zbog preovladavajućih kulturalnih stavova da su muškarci bolji lideri od žena“, kaže dr. Tetyana Pudrovska, voditeljica istraživanja. „Niti muškarci, niti žene nisu željeli da im žena bude nadređena jer su na njih gledali kao na nepodobne menadžerskim pozicijama zbog urođenog temperamenta, što je bilo u skladu s kulturalnim stereotipima o ženama – šefovima.“

„Iskazivanje poslovnog autoriteta je bilo posebno stresno za žene u kontekstu neravnopravnosti spolova uobličenoj u poslovnoj strukturi tog doba, gdje su se žena na menadžerkim pozicijama češće suočavala s predrasudama, površnim poštovanjem, dikriminacijom,socijalnom izolacijom i otporom od strane podređenih, kolega i nadređenog osoblja. Vjerujemo da se i današnje žene suočavaju s identičnim uzrocima stresa, stoga povećani rizik od obolijevanja od raka dojke postoji i danas“, ističe dr. Pudrovska.

Izvor: independent.co.uk

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button