Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Naučnici tvrde: Muškarci koji ožene pametne žene žive duže i sretnije

Naučnici tvrde: Muškarci koji ožene pametne žene žive duže i sretnije

Nova naučna istraživanja su pokazala da žena snažnog intelekta i pameti može znatno uljepšati i produžiti život muškarcu. Osim toga, brak s inteligentnom ženom pomaže u prevenciji demencije.
U jednoj od studija ispitivano je zdravstveno stanje jednojajčanih blizanaca, te je ustanovljeno da je utjecaj jednog na drugi imao velikog udjela u razvoju njihovih intelektualnih sposobnosti.

Naučnici su zaključili da muškarci koji ožene pametnu ženu žive duže i sretnije, i mnogo rjeđe obolijevaju od Alzheimerove bolesti i demencije. Opće je poznato da intelektualno stimulativne igre sprječavaju nastanak ovih bolesti jer potiču rad mozga. Stoga je potpuno logično da partner koji konstantno stimulira vaš intelekt, ima i te kakvog utjecaja na razvoj vaših kognitivnih sposobnosti.

Lawrence Whalley, penzionisani profesor mentalnog zdravlja na Sveučilištu Aberdeen je rekao: “Ono što muškarac treba napraviti kako bi duže živio je da oženi inteligentnu ženu. Od inteligencije nema bolje prevencije demencije”.

Djevojčice koje se ponose svojom inteligencijom, izrastaju u odgovornije i neovisnije žene. Dječaci koji dijele tu karakteristiku također uspostavljaju zdravije odnose sa ženama i stvaraju ugodniji porodični ugođaj za svoje žene i djecu. Nažalost, ideja i dalje postoji da ženinu ljepotu treba vrednovati više nego njezin intelekt. No ovo istraživanje pokazuje da osoba koja brine o inteligenciji svog partnera će biti u boljem položaju brinuti se i o njegovom psihičkom i fizičkom zdravlju. A to će imati pozitivan utjecaj na društvo u cjelini.

Izvor: www.brightside.com

Obrada: Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top