Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Naša svakodnevnica: Politički mobing kao glavni uzročnik depresije kod građana

Naša svakodnevnica: Politički mobing kao glavni uzročnik depresije kod građana

 Poremećeni društveni odnosi, složena politička situacija i teško ekonomsko stanje u društvu, neki su od glavnih uzroka pojave stanja klonutosti duha i bolesti poznatije kao depresija. Depresija ne utječe samo na ljudsko raspoloženje, ona može poremetiti ciklus spavanja, uzrokovati promjene apetita i smanjiti sekusalnu želju, trvde stručnjaci. 

Prema riječima primariusa, dr. Hasana Kurtovića, spec. neuropsihijatrije pri istomenom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću, uzroke sve učestalije pojave ove bolesti, treba tražiti u sve prisutnijem političkom mobingu što uzrokuje stvaranje straha kod većine građana, koji se bježeći od realnosti zatvaraju u sebe i tako zapadaju u stanje depresije.

       S obzirom na komplikovanu društvenu situaciju i sveprisutniji politički mobing u našoj zemlji, potpuno je razumljivo da dolazi do pojave straha i bojazni od iznošenja vlastitog stava u javnosti kod većine naših građana. Sve to skupa dovodi do stanja u kome se ljudi zatvaraju i povlače u sebe, što uzrokuje sve češću pojavu depresije – kaže za dr. Kurtović.

Religijom protiv depresije

Istovremeno statistika pokazuje znatno manji broj poremećaja ove vrste u zemljama čiji se stanovnici više pridržavaju religijskih načela i duhovnog svjetonazora u svakodnevnom životu. Mnogi religijski sadržaji blagotvorno djeluju na raščišćavanje osjećaja krivnje. Za to je blagotvorna jedna vjerska vježba i praktični proces učenja i djelovanja.

       Kao vjernik praktičar sa aspekta religije, nemam dvojbe da osobe koje praktikuju religijske principe u svom životu, bez obzira na svu složenost situacije u kojoj se godinama nalazi naša zemlja, imaju pozitivan pogled na život. Zato ovim putem preporučujem religijsko-duhovnu vježbu našim građanima, kako bi na taj način pobjedili strah kod sebe, te izgradili vlastiti stav kojeg se neće ustručavati iznositi u javnosti, jer je to pravo svakog građanina u savremenom demokratskom društvu – ističe dr. Kurtović

Fahrudin Vojić

Akos.bA

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top