Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Naša dobročinstva prema majci: Postupi po njenom savjetu!

Naša dobročinstva prema majci: Postupi po njenom savjetu!

1. Pričaj joj detalje sa svojih putovanja. Pokaži joj slike sa svojim društvom i ispričaj kako ste uživali. Zauhar vam je da zbog toga za vas upućuje dove.
2. Njene brige prihvati širokogrudno, a njene primjedbe staloženo. Njene upute ponizno i sa zadovoljstvom provedi u djelo.
3. Posavjetujte se sa njom o svojim poslovima, postupi po njenom savjetu i poslušaj njene upute.
4. Kada si u njenom društvu, sjedi na način koji dolikuje njenom dostojanstvu i položaju.
5. Pridržavaj se pravila uljudnosti (edeba, bontona) pri jedenju u njenom prisustvu. Ako si u stanju, priušti joj omiljena jela i napitke.
6. Kćerku vlastiti bračni život ne smije zabaviti pa da se prestane brinuti o majci. Njena vezanost za muža i porodicu ne smije utjecati na odnos prema majci. Ma koliko sinova majka imala, kćerka u njenom srcu ima posebno mjesto i sa njom se najlakše posavjetuje kada joj dođe teško.
7. Sinovi nisu vični nekim stvarima i potrebama, pa kćerke moraju o njima voditi računa i osigurati ih majci.
8. Kada posjećuješ porodicu, ne dozvoli svojoj djeci da se igraju sa stvarima, pa da ti se majka umara pospremanjem nakon njihovog odlaska, ili da unište nešto što je ona s mukom sticala da uljepša svoj dom. To će je povrijediti i zabrinuti, ali će odšutjeti radi tvoga mira.
9. Ako tvoja djeca unište neku stvar u kući tvoje majke, što prije to sam popravi ili nabavi istu ili još bolju stvar.
10. Bolesnik promjeni narav u bolesti. Zato je lijepo majku posjećivati kada je bolesna i pomoći joj da prevaziđe to teško razdoblje. Treba se čuvati da je ne uznemirimo sakupljanjem djece, jer će joj to možda zasmetati.
11. Ako je puno unučadi, dobro je napraviti raspored posjeta. Nije uputno da se svi jate u istom danu. Bit će jo teško pripremiti se za to, a iz ljubavi prema njima neće pokazati da je tako.
12. Svaki sin ima osobine po kojima se razlikuje od drugih. Neko je marljiv, neko razborit, neko zabavan… divno bi bilo kada bi svaki sin znao koje majci drage osobine posjeduje i na taj način joj pomogao i sa njom se ophodio.
13. Ne posjećujte se prečesto, tako ćete se više voljeti – veli jedna poslovica. To se odnosi na svakoga, osim na majku i njenu djecu. Majci ne može dosaditi gledati u svoju djecu. Ako želiš da se u njenom srcu poveća ljubav prema tebi, nikada je ne prestaj posjećivati.
14. Nabavi joj moderna sredstva komuniciranja i nauči je kako da ih koristi. Neka račun za korištenje dolazi tebi. Tako ćeš biti nagrađen za dobročinstvo prema njoj i prema svima sa kojima ona komunicira.
15. Djeca trebaju nazivati majku da je poselame. Ne trebaju žuriti da prekinu, već trebaju polahko saslušati šta joj treba, pitati je kako je, ispričati joj lijepe događaje iz svoga života. Sve to treba uraditi bez pokazivanja dosade i nestrpljenja ako se razgovor odulji. Ako i nemamo vremena, treba sačekati da ona prekine razgovor.
16. Po povratku sa putovanja, donesi joj suvenir iz mjesta gdje si bio. To će je podsjećati na tvoje putovanje i još više obradovati tvojim povratkom.
17. Mjesta u kojima je majka živjela u mladosti ili kad se tek udala imaju za nju poseban značaj. Razmisli da je odvedeš na ta mjesta kako bi se prisjetila lijepih dana. To je prelijep postupak kojim ćeš majku vratiti u djetinjstvo i mladost.
18. Braću i sestre podučiti o značaju dobročinstva i razviti kod njih takmičarski duh, što će njima i majci pričiniti radost.
19. Ako se roditelji razvedu, nastojati se ponašati tako da ni jedno od njih ne izložimo neprijatnost.
20. Ako se majka preuda, lijepo postupaj prema njenom novom suprugu. I dalje prema njoj budi dobar, pomaži joj, daruj je u različitim prigodama, tako će biti smirena.
21. Povremno nazovi one koji su dragi tvojoj majci i pomozi joj da sa njima održava veze.
22. U dobročinstvu prema majci ne zaustavljaj se kod određenih granica. Za sve što za nju učiniš smatraj da je manje od onoga što ona zaslužuje. Uvijek traži nove načine da tvoje dobročinstvo bude potpunije i bolje.
23. Nemoj biti posljednji ko saznaje za vijest o njoj ili posljednji ko joj nešto čestita ili joj izražava saučešće. Prednjači u tome, to održava stepen tvoga poštovanja.
24. Neke majke se brzo naljute. Strpi se, podnesi i budi unaprijed spreman na takve postupke. Moli Allaha, dž.š., da je poštedi a da tvoj sabur upiše u dobra djela.
25. Pogledaj oko sebe. Vidjet ćeš da su oni koji su ostali bez majke izgubili veliko dobro. Pred tobom su još uvijek otvorena vrata i zato ne propuštaj priliku. Čini dobro dok si još uvijek u prilici.

Molim Uzvišenog Allaha da nam pomogne da budemo dobri prema svojim majkama i da nam oprosti sve naše manjkavosti i pogreške.

IZVOR: 150 načina dobročinstva prema majci
AUTOR: Sulejman Es-Suqayr
ZA AKOS.BA PRIREDILA: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top