Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Naša dobročinstva prema majci: Ako obećaš, održi obećanje ili nemoj uopće obećavati!

Naša dobročinstva prema majci: Ako obećaš, održi obećanje ili nemoj uopće obećavati!

1. Udovolji njenim zahtjevima i na vrijeme joj donesi stvari koje je tražila. Tako ćeš joj se približiti, a izbjeći da se naljuti na te. 

2. Nemoj joj ništa obećati, pa prekršiti obećanje! Ako obećaš, održi obećanje ili nemoj uopće obećavati!

3. Svaki uspjeh u životu pripiši Allahovoj, dž.š., dobroti pa njenom odgoju. Tako će ona biti ponosna i u srcu sretna i radosna, vidjevši rezultate i plodove svoga odgoja u životu svoje djece. Svaki uspjeh djece je i uspjeh njihovih roditelja.

4. Nemoj se sa njom raspravljati, iako si u pravu. Na lijep način izloži svoje mišljenje i viđenje, ako se radi o nečemu važnom. Ako je nešto manje bitno, bolje je kloniti se rasprave, ispuniti joj želju i saslušati njeno mišljenje.

5. Nemoj pred drugima potcjenjivati njeno mišljenje! Nemoj to činiti ni pred braćom i sestrama, svejedno da li je ona tu ili je odsutna. To je ružan govor i spominjanje po lošem i neuljudan odnos prema njoj.

6. Nemoj je omalovažavati ako ne zna neke uobičajne stvari, već je upoznaj sa tim, ali na način kojim ćeš ostaviti utisak kao da i ti nisi znao.

7. Nemoj se pred njom suviše glasno smijati ili preglasno govoriti. U njenom društvu nemoj nikoga prezrivo ili srdito gledati. Ne mršti se pred njom. Ne pokazuj mržnju prema nečemu što ona duboko u sebi voli. Sve to će na nju utjecati i pokvariti joj raspoloženje.

8. Neka ona prva sazna sve što je hajirli i sretno u tvome životu. Upoznaj je sa svojim tajnama. To će je obradovati, a ti ćeš joj biti bliži srcu. Osjetit će da si još uvijek njeno dijete kojem treba majka, uprkos tome što si odraslo.

9. Brini se o njenom zdravlju. Ako je ostarjela, nabavi joj uređaje koji joj trebaju, kakvi su tlakomjer, aparat za mjerenje šećera u krvi, pomagala za ustajanje i hodanje, i potrebne lijekove.

10. Zakaži joj periodični pregled i vađenje svih potrebnih nalaza, kako bi se uvjerio u njeno zdravstveno stanje.

11. Opskrbi je potrepštinama primjerenim njenoj dobi. U mladosti su joj potrebne određene stvari, u starosti druge. Budi joj na pomoći, kao što je ona tebi bila odmalena.

12. Hrabri je kada se razboli, govori joj da će joj, ako Bog da, biti bolje. Ne dozvoli da čuje vijesti o lošem ishodu bolesti slične njenoj i poštedi je svih priča koje bi je mogle uznemiriti. Podsjeti da je to Allahova životna zakonitost, jer je dunjaluk mjesto kušnje, a bolest čisti od grijeha. To će učiniti da živne i oraspoloži se.

13. Pomozi joj da održava rodbinske veze. Odvedi je njenim prijateljicama i bliskim rodicama. To će je obradovati i donijeti joj nagradu za održavanje rodbinskih veza. Kupi joj neke prigodne poklone koje će im darivati prilikom posjete.

14. Nabavi majci posebnu kutiju i u nju uvijek stavljaj kekse, slatkiše, igračke i sitne poklone koje će ona davati unučadima kad joj dođu. Tako će je djeca voljeti i bit će im drago dolaziti kod nje.

15. Kada putuje negdje daleko, budi u kontaktu sa njom i stalno brini kako joj je. Čini to dok putuje na odredište, kao i kada tamo stigne i sve dok se ne vrati.

Nastaviće se…

IZVOR: 150 načina dobročinstva prema majci
AUTOR: Sulejman Es-Suqayr
ZA AKOS.BA PRIREDILA: Medina Kanlić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com