Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > U povodu Dana državnosti održana Narodna govornica o Abu Hamzi

U povodu Dana državnosti održana Narodna govornica o Abu Hamzi

U nedjelju 24. 11. 2013. u sali općine Stari Grad održana je Narodna govornica u povodu Dana državnosti BiH o slučaju "Abu Hamza" u organizaciji Koordinacije 37 bošnjačkih nevladinih organizacija.

Na početku programa publika je imala priliku podsjetiti se na dva video-priloga Al Jazeere Balkans o posljednjim dešavanjima oko Abu Hamze. Nakon toga publici se obratila kćerka Abu Hamze Nudžejma Softić koja je kroz kratko izlaganje upoznala prisutne o hronologiji dešavanja oko njenog babe.
Također, prisutnim se obratila i druga kćerka Abu Hamze koja je izbjegla iz Sirije.

Nakon njihovog emotivnog izlaganja publici se obratio i prvi uvodničar Narodne govornice dr. Admir Muratović (Novi Pazar) iz SBK-a.

Nakon njega publiku je sa pravnom pozadinom ovog slučaja upoznao član pravnog tima Abu Hamze-Nedim Kulenović. On je na vrlo lahak način objasnio svu apsurdnost slučaja Abu Hamze sa pravne strane.

Potom se publici obratio mr. Fatmir Alispahić koji je obrazložio slučaj Abu Hamze u postdejtonskom okviru, koji ima sličnost sa praksom totalitarnih komunističkih i fašističkih režima u 20. stoljeću.

{youtube}xmKHYOFoTnQ{/youtube}

Potom se publici obratio pjesnik Sead Zubanović, Avdo Huseinović, Alija Redžić.

{youtube}NgzjPiQIpWY{/youtube}

Dr. Selma Rizvić je prisutnim pročitala poruku poznatog hrvatskog advokata Darija Čehića:

"Nakon što sam se upoznao sa osnovnim informacijama o sada već petogodišnjem zatočeništvu Imada Al Husina – Abu Hamze od strane vlasti BiH, koje mogu saznati iz odluke Europskog suda za ljudska prava Al Husin v. BiH no. 3727/08 od 07.02.2012. god. i iz medija, mogu izraziti žaljenje, štoviše negodovanje, da se muža i oca brojne obitelji čiji su svi članovi rođeni u BiH i govore bosanskim jezikom, koji su svi Bošnjaci i kojima je svima BiH domovina drži u ovakvoj ‘kafkijanskoj’ situaciji gdje ni on ni njegovi najbliži ne mogu čak ni znati razloge zbog kojih država njega smatra opasnim za nacionalnu sigurnost. Osobno smatram da bi u ovakvoj situaciji čovjeka ili trebalo pustiti da se pridruži na slobodi svojim ukućanima u BiH, ili protiv njega pokrenuti postupak zbog navodnih zločina protiv nacionalne sigurnosti. Pravni razlozi i doumljivanja bi ovdje trebali ustuknuti pred pravom članova njegove porodice da imaju muža i oca; prava koja su zajamčena i člankom 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda."

{youtube}ZWoH3CNgPHs{/youtube}

Nakon službenog dijela Narodne govornice iz publike riječ su uzeli: Adem Zalihić, prof. dr. emeritus Fatima Lačević sa Filozofskog fakulteta, dr. Džemal Latić i drugi.

Na kraju programa uspjeli smo preko mobitela Nudžejme Softić uključiti i Abu Hamzu koji je već pet godina zatvoren u Imigracioni centar u I. Sarajevu, u ulici Draže Mihajlovića.

U svom nadahnutom govoru Abu Hamza je poručio da prvo trebamo sebi pomoći i učvrstiti svoju vezu sa Allahom da bi tek onda mogli uputiti dovu za njegovo izbavljenje.

Povodom ovog skupa svoju poruku je uputio i Muhamed Mahmutović iz Švedske:

Čovjek pred kojim me je nepodnošljivo stid!

Zakoni mnogih država se zasnivaju na principu "bolje stotinu krivih osloboditi, nego da jedan nevin leži u zatvoru".
U mojoj domovini je taj princip potpuno okrenut naglavačke, pa je mnogo lakše naći nevina čovjeka u zatvoru nego kriminalca i ratnog zločinca. Hiljade onih koji su napunili masovne grobnice širom BiH, nisu nikad procesuirani i rade u policiji tzv. RS, kao zaslužni građani, a neki koji su dobili žalosno niske kazne već su se vratili i nastavili sa pripremama za novi genocid, kao što je slučaj sa Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić i mnogim drugima.
Ovih dana dok se iskopavaju žrtve najveće masovne grobnice od Drugog svjetskog rata u Tomašici kod Prijedora, pušten je na slobodu Darko Mrđa, koji ih je tamo dovozio, a krivica mu je dokazana za preko 200 žrtava bačenih sa korićanskih stijena, dok čovjek koji je svoj život stavio na kocku da pomogne u borbi države pod agresijom i naroda kojem je spreman potpuni nestanak, sjedi potpuno nevin u kazamatu na adresi sa imenom jednog od najvećih zločinaca modernog doba.
Abu Hamza je po svim važećim zakonima dobio pravo na državljanstvo države BiH i potpuno je nevjerovatno da ta ista država krši svoje zakone kako bi mu ga uzela da udovolji Mrđinim nalogodavcima i licemjernoj međunarodnoj zajednici.
U svijetu je nepoznat slučaj da ured za migracije drži čovjeka u zatvoru. Takvi uredi odobravaju ili odbijaju pravo boravka.
Abu Hamza je sramota svakog čovjeka sa zrnom osjećaja za pravdu!
Kao novinar sam bio u prilici praviti intervjue sa okorjelim ratnim zločincima, pa me je jako iznenadila reakcija uposlenika kazamata u kojem je Abu Hamza, kad su mi mirne sasvjesti rekli da novinarima nije dozvoljeno razgovarati sa njihovim "korisnicima".
Teško da sam ikad u životu čuo šta licemjernije i progutao veću knedlu kad sam to čuo, ali sam shavtio da je to proporcionalno nepravdi koja se nanosi tom čovjeku i odlučio se boriti za njegova prava gdje god stignem.
Pozvan sam u Rijeku da govorim na velikom skupu u povodu Dana državnosti BiH, pa ću iskoristiti i tu priliku da svijet upoznam sa ovom nepravdom, zato neću moći biti sa mojim sugrađanima na skupu podrške bratu Hamzi.
Sviju srdačno selamim, a posebno njega i njegovu porodicu i želim svima svako dobro na oba svi'ta!

Malme, Švedska 24.11.2013
Muhamed Mahmutović, novinar i književnik

{youtube}6IDfeECGjOQ{/youtube}

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Organizatori ovog programa su: Aktivna Bošnjačka Mreža (ABOM), AKOS, Saff, Svjetlo i Svitanje a po ovlaštenju  Koordinacije 37. bošnjačkih NVO u BiH.

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top