Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li je dozvoljeno vjenčanje u mjesecu muharemu?

Da li je dozvoljeno vjenčanje u mjesecu muharemu?

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Je li nam dozvoljeno da organizujemo svadbu u mjesecu muharemu ili neku drugu zabavu budući da nam je rečeno da je mjesec muharem, mjese tuge i da nije prikladno da se veselimo u tom mjesecu? Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog
Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.
Dragi brate hvala ti na pitanju i molimo Uzvišenog Allah da olakša tvoju potragu za ispravnim islamskim propisima i da ti pomogne na Njegovom putu
Islam podstiče svoje sljedbenike da ulaze u brake čim ispune materijalne i fizičke uslove. Brak u islamu je vjerska obaveza kao i praksa Poslanika s.a.v.s. Ono što se govori protiv ulaska u brak u mjescu muharemu je samo neosnovana laž koja nema uporište u vjeri.
Odgovarajući na ovo pitanje, dr. Muzemil Sidiki, bivši predsjednik Islamskog vijeća Sjeverne Amerike kaže: „Dan Ašure, 10 muharem je svakako tužan dan u historiji islama, budući da je na ovaj dan unuk Poslanika s.a.v.s., i brojni članovi njegove porodice, ubijen na Kerbeli.
Važno je da se prisjećamo ovog dogđaja i uzimamo poruke iz njega. Praksa je Poslanika s.a.v.s., da se posti 9 i 10 dan muharema kao podsjećanje na pomoć koju je Uzvišeni Allah dao Musau kada je njega i njegove sljedbenike izveo iz Egipta.
Međutim, mimo posta i prisjećanja na smrt hazreti Husejna, ne postoje drugi događaji zbog kojih bi trebalo posebno tugovati u muharemu. Nema ništa loše u obavljanju ceremonije vjenčanje u ovome danu ili bilo kojem danu mjeseca muharema. Svi dani pripadaju Allaha i muslimani ne bi smjeli da praktikuju sujevjerja kada su ove stvari u pitanju.
A Allah najbolje zna.

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA preveo i obradio: Mahir Kevrić
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top