Vijesti iz zemlje

Napokon: Agencija za statistiku BiH u četvrtak objavljuje rezultate Popisa stanovništva 2013.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine u četvrtak, 30. juna, objavit će konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine, javlja Anadolu Agency.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine organizuje “Prezentaciju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine”, koja će se održati u četvrtak, 30. juna 2016. godine, u hotelu Evropa s početkom u 11 sati, saopćeno je danas iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije navode kako se radi o važnom događaju za sve u Bosni i Hercegovini s ciljem informisanja javnosti da su objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine.

“U skladu sa Zakonom o popisu BiH biće prezentirani konačni rezultati iz svih oblasti popisa za koje su prikupljani podaci”, kazala je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Nakon niza odlaganja i sporenja u vezi sa objavom rezultata Popisa stanovništva u BiH, nakon sjednice Centralnog popisnog biroa BiH održane 18. maja saopćeno da je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva.

Popis stanovništva u BiH proveden je od 1. do 15 oktobra 2013. godine.

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. su objavljeni 5. novembra 2013. godine od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Prema njima, 3.791.662 osobe su popisane, 2.371.603 osobe u FBiH, 1.326.991 u Republici Srpskoj i u Distriktu Brčko 93.028 osoba.

Rezultati po općinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. decembra 2013. i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka. Krajnji rok za objavu konačnih rezultata Popisa stanovništva 2013. je 1. juli ove godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button