Vijesti iz zemlje

Napadi na Bošnjake u 2017. godini: Najbrutalniji napad desio se u Kiseljaku

U ovogodišnjem prikazu svih napada izostavljeni su slučajevi koji ne upućuju da je riječ o napadu iz vjerske ili nacionalne mržnje, iako su same žrtve napada u određenim trenucima opisivale napade na ovaj način. Kada je riječ o napadima na osobe najveći broj se dogodio u mjesecu januaru, kada je primijetno potenciranje nacionalističkih simbola i retorike u povodu devetog januara, tzv. Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavim. Najbrutalniji napad koji je i zvanično okarakterisan kao krivično djelo iz mržnje jeste fizički napad na majku i kćerku u Kiseljaku. Broj napada iz mržnje na vjerske objekte je smanjen, a kao jedini ozbiljan može se smatrati napad na džamiju u Trebinju. Kada je riječ o zakonskim rješenjima na štetu muslimana, neopaženo je u javnosti prošao prijedlog kodeksa o odijevanju u školama na području manjeg entiteta, koji podrazumijeva mogućnost zabrane mahrame za učenice i uposlenice, a o čemu se pisalo u Preporodu prije dva broja. Naravno, političke provokacije, poput tvrdnje da je muslimankama plaćeno nošenje marame, nastavljene su i u ovoj godini.Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice će u martu iduće godine izdati redovni zvanični izvještaj o napadima i kršenju vjerskih prava muslimana u 2017. godini.

Napadi na osobe

U selu Hotočina na Palama u januaru brutalno je napadnut i pretučen povratnik Fadil Bašić koji je zbog teških tjelesnih povreda prebačen na Ortopediju KCUS-a na daljnje liječenje. “Htio je da me ubije nasmrt i spasio me drugi Srbin, neću da ga imenujem, ubio bi i njega. Šteta mi se nanosi kao muslimanu, jer sam bogat čovjek. Ima gore i finih ljudi, neki mi i pomažu, ali je taj Đorđe kriminalac. On nije sam. Ima ih još. To je četnička organizacija i brinu se o muslimanima i nanose im štetu. Kad god naiđem na njega moraš mu se skloniti ili će te ubiti. Ja sam gore mještanin, a od 1992. godine me maltretiraju“, kazao je Bašić za portal Source.ba.                                                              00 Sličica Želim Print

U istom mjesecu, 10. januara, dvojicu mladića u Bratuncu je napao stariji muškarac.  U pekari su sreli čovjeka koji ih je počeo vrijeđati, a nakon toga svojim autom udario njihovo auto. „Bio je pijan i izvadio je iz džepa neku kesu sa svinjetinom, te nas time nudio. Mi smo odbili i izašli iz pekare, a on je krenuo za nama“, ispričao je mladić iz Srebrenice za portal Faktor. Grupa muškaraca je 27. januara, prolazivši kroz Sokolac, zaustavila svoj automobil i oštetila kapiju bošnjačke povratničke porodice i nacionalističkim povicima protiv Bošnjaka i islama izvrijeđali dvije žene i dvoje male djece, koji su se u tom trenutku nalazili u kući. Napad je potvrdio i Mehmed Džindo, predsjednik MIZ Kaljina, a Muftijstvo sarajevsko je izdalo saopćenje u povodu napada.

U odjeljenju drugog razreda Javne ustanove Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Vlasenici, 6. septembra, bošnjačka djeca zajedno sa ostalim na času, koji nije bio vjeronauka, instruirani su od pravoslavnog vjeroučitelja kako da se krste i mole.

U mjesecu septembru na poštanskom sandučetu Ibrahima Halilovića u Mrkonjić Gradu osvanuo je uvredljivi natpis “Nož, žica, Srebrenica” i znak s četiri ćirilična slova S.

U mjesecu novembru porodica Herceglija, koja se vratila u rodne Bjelogorce kod Rogatice i živi od stočarstva i poljoprivrede, ostala je bez tri krave koje su otrovane, a Nedžadu Hercegliji su, tvrde iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, komšije srpske nacionalnosti uputile i prijetnje smrću. Jedan član optužene porodice, koja je izvršila napad, priznao je policiji ovo krivično djelo.

U augustu ove godine brutalno je napadnuta Jasmina Kurta u Kiseljaku, što je zgrozilo bh. javnost, jer je napad na majku i kćerku s mahramom, bio motiviran mržnjom. „U vezi s ovim događajem tužilac Kantonalnog tužilaštva podigao je optužnicu protiv Milenka Goluba, koji se tereti za krivično djelo nasilničko ponašanje u vezi s krivičnim djelom iz mržnje“, kazao je za Preporod advokat porodice Kurta Admir Đulić.

Napadi na imovinu Islamske zajednice

U januaru na pomoćnim objektima Careve džamije u Foči polupani su prozori i ispisani grafiti nacionalističkog sadržaja. Inače, Careva džamija je bila meta čestih napada u periodu od 13. do 19. januara. U aprilu je Petar Matić provalio u džamiju u Bratuncu. Nakon hapšenja priznao je krađu.  Na vakufskoj parceli musalla Varošnice u Jajcu, u novembru je nepoznati počinilac ili više njih ponovo oskrnavili ploču i znak Islamske zajednice. Prema mišljenju predstavnika Medžlisa Jajce riječ je o napadima motiviranim mržnjom na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, s obzirom da Medžlis već duže vrijeme nastoji riješiti pitanje vakufske imovine s Općinom Jajce pri čemu dolaze u sukob s hrvatskim političarima, koji su zadnji put reagirali i zbog izgradnje spomen-obilježja poginulim vojnicima Armije RBiH pored džamije Esme-sultanije.

U noći sa 25. maja nepoznate osobe su u džamiji u Ahmićima pokidale oko 30 tespiha, te ostavile ceduljice sa uputama, kako se trebaju ponašati „muslimani koji slijede pravi put“. Isti motivi se dovode u vezu i s napadom na turbe u Vranduku koje je zapaljeno 24. septembra. U novembru je na Osman-pašinoj džamiji u Trebinju razbijeno staklo. Prema riječima imama u Trebinju Sadmir-ef. Mustafića razbijeni prozor je primijetio prolaznik. Policija je izvršila uviđaj, a efendija Sadmir je kazao kako je ovo prvi slučaj ovog tipa otkako je on imam u Medžlisu, tačnije od oktobra 2015. godine.

preporod.com

Povezani članci

Back to top button