Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Napadi bijesa na javnom mjestu: Praktični savjeti kako da izbjegnete neprijatnu situaciju

Napadi bijesa na javnom mjestu: Praktični savjeti kako da izbjegnete neprijatnu situaciju

Koliko god voljeli naše male anđele, moramo biti iskreni da oni umeju ponekad da se pretvore u prave đavolčiće i to, obično, baš kada ne treba. Kako da to spriječimo?

Neki roditelji jednostavno nemaju autoritet nad svojom djecom koja to i te kako znaju da iskoriste. Ono što je zajedničko svakoj djeci koja imaju napade bijesa jeste uzrast, odnosno dijeca su sklona javno da histerišu između druge i četvrte godine života. Na taj način oni samo ispoljavaju svoju volju i želje, piše portal Moj pedijatar.

Ana Neto, doktorica pedijatrije i koordinatorka Dječijeg centra pri bolnici “Cuf Descobertas” iz Lisabona, otkriva kako da obuzdamo dijete koje se na javnom mjestu valja, plače i vrišti.

1. Razgovarajte sa djetetom

“Pokušajte da mu na lijep način kroz primjer objasnite zašto to ne smije da radi. Ako je dijete već imalo napad bijesa na javnom mjestu, najbolje je da ga unapred pripremite i objasnite mu zašto to ne smije da radi, kao i da to nije lijepo”, kaže dr Ana Neto.

2. Pokažite mu ko je glavni

“Jasno i glasno definišite pravila, kao i šta će mu se desiti ako ih ne poštuje”, savetuje pedijatrica.

3. Ne popuštajte

“Jako je bitno da ne popuštate djetetu, kao i da ne odstupate od utvrđenih pravila.”

 4. Ignorišite napad bijesa

“Ukoliko dijete vidi da ste se potresli zbog toga što je ono počelo da se valja po podu, samo će još više početi to da radi. Jednostavno ga ignorišite i time mu nećete dati povoda da nastavi, jer dijete ovakvim ponašanjem želi da privuče vašu pažnju”, objašnjava dr Ana.

5. Pohvalite dijete ako se lijepo ponašalo

“Ukoliko pri izlasku niste imali problema sa djetetom, onda ga obavezno pohvalite za dobro vladanje”, poručuje doktorica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top