U Fokusu

Ako studentski dom može nositi ime zločinca, onda aerodrom može nositi ime prvog predsjednika

Kada je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik 20. marta otvorio studentski dom na Palama koji je nazvan po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, jasno se moglo naslutiti u kojem smjeru ide aktuelna vlast u Republici Srpskoj. Piše: Ismai Čidić

Čak i oni koji nisu mislili da je to u tolikoj mjeri zasnovano na negiranju činjenica, odnosno na veličanju laži, sada su shvatili da se aktuelna vlast u Republici Srpskoj od one prije 24 godine razlikuje samo po tome što ne vodi rat. Ideje su ostale iste.

Dok je javnost u RS-u s oduševljenjem dočekala ovu odluku, javnost u ostatku Bosne i Hercegovine ostala je šokirana da neko i pored toliko činjenica i dokaza još uvijek živi u lažima. Dodik je ovaj potez okarakterisao kao “podršku Karadžiću” što će kazati da je i sam bio svjestan kakvu će odluku donijeti Tribunal, ali to ne želi prihvatiti.

Kada su 2005. godine bošnjački predstavnici povodom druge godišnjice smrti Alije Izetbegovića pokušali realizirati inicijativu prema kojoj bi Međunarodni aerodrom u Sarajevu bio nazvan po imenu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nije prihvatio taj prijedlog, tako da ta inicijativa nikada nije realizirana.

Više od deset godina poslije, bilo bi dobro da se ova tema ponovo aktuelizira, ako je ikako moguće. Bilo bi veoma lijepo vidjeti političke predstavnike Bošnjaka da ponovo počnu govoriti o ovoj inicijativi ne zbog toga što bi to njima dalo neke političke poene ili nešto slično tome, nego zbog toga što bismo na takav način dali do znanja da pamtimo lik i djelo prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada se jedna javna ustanova u RS-u poput studentskog doma može nazvati “Dr. Radovan Karadžić”, onda nema ništa sporno da se Međunarodni aerodrom u Sarajevu preimenuje u Alija Izetbegović International Airport.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button