Kulinarstvo

Namirnica u fokusu: recept s palentom

Nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama

Kod nas je palenta već više od 5 vijekova važan dio prehrane. Ovisno o dijelu zemlje razlikuju se i nazivi: bota, polenta, prpa, pulenta, pura, žganci, kukuruzna krupica, jaglji…samo su neki od naziva. Poslužuje se na različite načine, gušća ili rjeđa, sa zeljem i suhim mesom, sa paradajzom, kao prilog  divljači i mesu u umaku ili naprosto s vrhnjem ili mlijekom. Ona se može se pripremiti i kao desert – piše portal zena.rtl.hr

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Otprilike jedno serviranje palente (60g) sadrži svega 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće,  i 44 g ugljikohidrata. Kalorijska vrijednost palente uvelike ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca, podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.

Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je  vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Palenta je zdrava i ukusna ,a evo i naš recept od palente:

 

Kremasta palenta sa špinatom

Sastojci:
175 g palente
5 kašika mascarpone sira
100 g špinata (svježeg ili otopljenog u listićima)
malo soli

Priprema:
Skuhajte palentu prema uputstvima. Pred kraj kuhanja umiješajte mascarpone i oprane listiće špinata. Kuhajte još pola minute i jelo je gotovo! Posolite po želji.

 
akos.ba

Povezani članci

Back to top button