Moja putovanja

Najjeftinija država za život: Karta za prevoz košta 3 centa, ručak 22 centa

Prema podacima stranice “The World of Statistics”, najjeftinijom državom za život proglašen je – Pakistan.

Da bi provjerio da li je to zaista tako, Džoš Larkin s kanala The Burnt Chip na YouTubeu otputovao je u njegov najveći grad, glavnu morsku luku i financsijski centar – Karači.

U Karačiju je jednu britansku funtu, odnosno oko 1,2 eura zamijenio za 400 pakistanskih rupija i pokušao da istraži šta sve s time može da kupi u jednom danu.

Svoje doživljaje zabilježio je kamerom i video objavio na YouTubeu, gdje ga je dosad pregledalo više od 2,5 miliona ljudi, piše punkufer.hr.

Džoš Larkin na početku dana osvježio se tradicionalnim pakistanskim pićem doodthom – koje se pravi od mlijeka, šećera, leda i gaziranog napitka, na ulici za svega 30 rupija.

Za ručak je pojeo biryani – začinjeno jelo napravljeno od pirinča, krompira i piletine – i popio Pepsi za svega 30-ak centi, a za večeru uživao je u ražnjićima od morskih plodova za koju je potrošio otprilike sličan iznos.

U Karačiju je isprobao jahanje deva, vozio se tuk-tukom i pogledao ples otrovnih zmija uz zvuk frula. Autobusku kartu platio je samo tri centa.

U šetnji Karačijem otkrio je da iznajmljivanje stana u tom gradu košta oko 50 britanskih funti ili 60-ak eura, što je barem pet do deset puta jeftinije nego u većini evropskih gradova, prenosi N1.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button