Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Najdraža igračka vašeg djeteta ste upravo Vi!

Najdraža igračka vašeg djeteta ste upravo Vi!

Ako ste u dilemi koje igračke da kupite, odgovorite na ova pitanja pa ćete otkriti koja je igračka dobra za vaše dijete, piše portal Zelena učionica. Koje posebne sposobnosti i interese ima moje dijete?

Koje igračke utiču na njegov razvoj? (Ako sada ima potrebu za kretanjem, kupite mu bicikl, a ne kocke.)

Za šta imamo mjesta?

Ne kupujte igračke koje se vama dopadaju jer su takve obično prezahtjevne za dijete.
Plišane igračke su slatke, ali vrlo brzo postaju samo sakupljači prašine. Kupite ih samo ako ih dijete izričito traži.

NE igračkama od mekane plastike

Samo ne treba zaboraviti da pokloniti igračku istovremeno znači i primiti poziv za igru. Prihvatite ga obavezno, podelite radost sa djetetom, radost otkrivanja, stvaranja, graditeljskih poduhvata, zamišljenih putovanja… Igračka bez vas svakako manje vrijedi!

Da bi roditelji bili sigurni da se njihova djeca dovoljno igraju, trebalo bi da što više vremena provode sa njima i da im, kada god je to moguće, budu “saigrači”, koji razmišljaju na sličan, dečji način.

Zapravo, često skupe igračke blokiraju razvoj mašte kod djece, zato što su “završene”, dijete nema šta da im doda. Obična kutija može da bude kuća, auto, pegla, torta… sve što dijete poželi da ona bude. Igračka koja je napravljena u obliku pegle, potpuno nalik na peglu, djeci ne ostavlja prostor da svojom maštom od nje naprave nešto drugo.

Obrazovne institucije trebaju prepoznati važnost igre i takva shvatanja širiti među roditeljima i nastavnicima, trebaju ohrabriti kreativnost i njeno ispoljavanje bez obzira na socioekonomski status, pol, vjeru, naciju, prepoznati talente i ohrabrivati ih.

Roditelji i nastavnici trebaju naći vremena za igru sa djecom, brinuti o sigurnosti djece tokom igre, naučiti djecu da se igraju sa jeftinim i lahko dostupnim materijalom, ohrabrivati kreativnu igru pre nego stereotipnu, pomoći djeci da se izbore za zdravu ravnotežu između igre i učenja.
Igračka bez vas, svakako manje vrijedi!

Zapamtite, najdraža dječija igračka ste upravo vi!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top