Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Tehnologija za reanimaciju: Mikročip omogućio pokrete kvadriplegičaru

Tehnologija za reanimaciju: Mikročip omogućio pokrete kvadriplegičaru

Tehnologija za premoštavanje nerva omogućava 24-godišnjem kvadriplegičaru djelomično korištenje ruku.
Paralizirani mladić je uspio povratiti djelomično korištenje ruku zahvaljujući novoj metodi poznatoj kao tehnologija za premoštavanje nerva.

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama su 2014. godine povezali njegov mozak sa ovom tehnologijom, a nakon dvije godine vježbi i prilagođavanja tehnologije ostvareni su zapanjujući rezultati.

Mikročip je smješten u njegov mozak kako bi naučnici mogli saznati koje dijelove koristi kada želi pokrenuti svoje ruke.

Ian Burkhart je slomio vrat prije pet godina, kada je skočio u more i kada su ga valovi gurnuli na sprud.

“Ljekari su mi rekli da sam slomio vrat”, kazao je on.

Bukhart (24) je nakon nesreće postao kvadriplegičar, što znači da može pokretati vrat i glavu, ali ne osjeća tijelo od prsa prema dole, te ne može kontrolirati svoje ruke i noge.

“Imao sam povredu kičme u predjelu pršljena C5, tako da najviše što bih mogao učiniti jeste da pomjeram ramena, ali ništa više”, rekao je on.

Tehnologija za reanimaciju

Godine 2014. Burkhart je postao dio projekta kojim bi se istraživačima omogućilo da razviju tehnologiju za reanimaciju.

Danas može da podigne određene predmete, kao što je flaša, te da sipa piće iz nje.

Chad Bouton, čelnik odjela Instituta Feinstein, kazao je: “Sada, kada je sistem spojen, prikazujemo različite vrste pokreta ruke i mi bilježimo signale koje šalje mozak, a koji su povezani sa pokretima, te ih pokušavamo odgonetnuti”.

Tehnologija premoštava njegove nerve korištenjem računara koji je spojen sa panelom na njegovoj ruci. Tehnologija šalje signale mišićima da pomjeri ruku i prste.

Ovo je prvi put da je paralizirana osoba na ovakav način povratila kontrolu nad korištenjem ruku, a iako je to dosada uspio u okruženju laboratorije, Burkhart je u stanju da samostalno provuče kreditnu karticu kroz uređaje za korištenje kartica te da igra gitarsku videoigru.

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top