Ekonomija

Najbolji poslovni potez u septembru: Najveća investicija u razvoj poljoprivrede u BiH

Odluka preduzeća Poljoprivrednik iz Odžaka da u razvoj poljoprivredne proizvodnje investira 17 miliona KM je najveće pojedinačno ulaganje u ovaj sektor u Bosni i Hercegovini od okončanja agresije do danas.

Analitičarima portala Indikator.ba to je bio dovoljan razlog da ovaj poslovniu potez proglasi najboljim u toku septembra. Ova kompanija očekuje koncesiju na 1.150 hektara zemljišta na kojem će razviti proizvodnju ratarskih kultura i stočarstvo, aktivirati zapušteno zemljište i obnoviti kooperantske odnose. Kako je najavio direktor Poljoprivrednika Drago Kisić realizacijom ugovora biće otvorena i 122 radna mjesta za lokalno stanovništvo.

U najužem izboru za najbolji poslovni potez u devetom mjesecu 2017. godine našla se odluka farmaceutske kompanije Bosnalijek o preuzimanju dijela vlasništva u travničkom Plarmamedu, (što će omogućiti jačanje pozicija kompanije na domaćem i inostranom tržištu) te ugovor maglajske tekstilne kompanije Bontex sa Weder – Meierom o isporuci 55.000 košulja za švajcarsku policiju, čime se otvara mogućnost za novo upošljavanje.

Najbolji poslovni potez u regiji napravio je stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić odobrivši prodaju dijela imovine kompanije za 2,65 miliona euro. Kupac je konzorcij Adriatik marinas i Damen iz Holandije. S obzirom na to da je Adriatik marinas vlasnik Ponte Montenegra u kojem je kapital Investment Corporation of Dubai ovom transakcijom ozvaničen je ulazak arapskog kapitala u crnogorski biznis sa jahtama. To će omogućiti da 100 radnika ponovo dobije posao.

Raspisivanjem konkursa za zapošljavanje 1.300 novih pilota, stjuardesa i stjuarda vazuhoplovna kompanija Wizz Air napravila je u septembru najbolji poslovni potez u Evropi. To je rezultat nabavke 21 novog aviona Airbas A320 i A321 do kraja 2018. godine i osmišljenog reazvoja ove kompanije. Izbor pilotskog i kabinskog osoblja biće obavljen u 25 zemalja čime je ovaj potez dobio međunarodno obilježje.

Najveća konkurencija u septembarskom izboru najboljeg poslovnog poteza bila je u kategoriji „svijet“. Veliki poslovi, uglavnom preuzimanje vlasništva obavljeni su u industriji pametnih telefona, avio-saobraćaju, energetsom sektoru, farmaceutskoj i auto-industriji, osiguranju… Portal Indikator.ba opredjelio se da je najbolji potez napravila posrnula japanska tvrtka Toshiba prodajom odjela za memorijske čipove novom vlasniku konzorciju pod vođstvom američke investicijske kuće Bain Capital LP. Ta transakcija plaćena je 18 milijardi američkih dolara.

Za izbor najboljeg poslovnog poteza u septembru analitičari na ovom projektu obradili su 134 odabrane odluke menadžera i vlasnika kompanija, poslovnih asocijacija i drugih učesnika u biznisu. Te odluke su preuzete sa 57 izvora (printanih i elektronskih medija, portala, web stranica kompanija, investicijskih kuća, banaka) u BiH i svijetu.

Priredio: Hajdar Arifagić

indikatkor.ba

Povezani članci