Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Najbolji poslovni potez u junu: Preuzimanje i ponovno otvaranje hotela Holiday

Najbolji poslovni potez u junu: Preuzimanje i ponovno otvaranje hotela Holiday

Preuzimanje sarajevskog hotela Holiday, njegovo pripajanje Europe grupaciji i potom brzo ponovno otvaranje, portal Indikator.ba smatra najboljim poslovnim potezom u Bosni i Hercegovini u julu ove godine. Zbog finansijskih problema ovaj reprezentativni hotel bio je zatvoren još prošle godine a za njegovu kupovinu bili su zainteresovani investitori iz Hrvatskle, SAD, BBI banka

U najužoj konkurenciji za najbolji poslovni potez u prošlom mjesecu bili su početak izvoza proizvoda sarajevske industrije mlijeka Milkos u Kinu, te ugovor Rudnika i termoelektrane Ugljevik sa konzorcijem Mitsubishi Hitachi Power o izgradnji sistema odsumporavanja dimnih gasova sa vrijednošću investiranja od 113 miliona euro.

REGIJA: Cimos prelazi u vlasništvo Italijana

Konzorcij najvećih dioničara Cimosa u julu je usvojio obavezujuću ponudu italijanske kompanije Palladio Finanziaria za prodaju 92 posto udjela u ovoj slovenačkoj automobilskoj industriji što je prema analizama portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u julu ove godine u regiji zemalja jugoistočne Evrope. Ugovor će biti potpisan u septembru a u Cimosu već sada vjeruju da je ovim potezom „otvoreno novo poglavlje razvoja i svijetle budućnosti“!

Ozbiljan konkurent za najbolji potez jula bilo je potpisivanje ugovora crnogorskih hotela o saradnji sa vodećim američkim hotelskim operatorom Starwood što je ocijenjeno kao ključna tačka u razvoju turizma (posebno planinskog i zimskog) u ovoj zemlji.

EVROPA: Italija preuzima grčke željeznice

Italijanske državne željeznice (FS) odlučile su preuzeti grčkog nacionalnog željezničkog operatera Trainose nakon što je odbor Grčkog republičkog imovinskog fonda za razvoj (HRADF), koji je odgovoran za upravljanje privatizacijom državne imovine u Grčkoj, prihvatio 45 milione eura vrijednu obavezujuću finansijsku ponudu italijanske kompanije. U veoma bogatoj ponudi dobrih vijesti u privredi Evrope portal Indikator.ba odlučio se da ovo preuzimanje proglasi najboljim poslovnim potezom na kontinentu.

Taj epitet s pravom je mogao ponijeti nastanak novog evropskog giganta u proizvodnji sladoleda kompanije Froneri koja nastaje udruživanjem švicarskog Nestlea i francuskog Pai Partnersa.

SVIJET: Najveći transfer prodaja UFC za četiri milijarde USD

Ključnim poslovnim događajem u svijetu tokom jula brojni svjetski analitičari smatraju transfer koji su napravila braća Fertitta. Za samo dva miliona USD kupila su UFC 2001. a potom ga prodali za nevjerrovatnih četiri milijarde američkih dolara što se već sada može smatrati i sportskim transferom godine. Kupac je međunarodna grupa investitora. Uvažavajući te činjenice portal Indikator.ba proglasio ga je najboljim poslovnim potezom u svijetu za protekli mjesec juli.

Priredio: Hajdar Arifagić

Indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top