Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Nafaka: Uloga nauke u ugodnostima života

Nafaka: Uloga nauke u ugodnostima života

Sve stvari koje su neophodne za život čovjeka Uzvišeni Allah je stvorio na ovoj planeti. Nauka je u stanju samo da čovjeku obezbijedi ugodnosti i raskoš života, a nije u stanju da mu obezbijedi te neophodne stvari. I ne samo to, već nauka u svim vidovima opskrbe na ovome svijetu ne dolazi i ne razvija se do nivoa da može proizvesti neophodnosti života.

Uzmimo za primjer drvo. Ono predstavlja nafaku, jer se ljudi njime koriste. Ako upitate stolara: “Odakle ti drvo?” on će kazati da ga je dobio od trgovca drvetom. Ukoliko upitate trgovca, on će vam kazati da ga je dobio iz Švedske. Izvor u Švedskoj će kazati da ga je uzeo iz šume.

Postavlja se pitanje: Odakle drveće u toj šumi?

Iz sadnica koje su proizvedene iz drveća koje je nekada raslo. Potom nam se name’će pitanje: Odakle drveće koje je raslo u prošlosti? 17. sadnica koje su proizvedene od drve’ća koje je nekada raslo. Tako možemo redati uzroke sve dok ne dođemo do početka svijeta kada nije• bilo drveta koje je raslo. Sada nam se nameće pitanje: Odakle je nastalo prvo drvo? Početak prije koga nije bilo ničega rezultat je direktnog Allahovog stvaranja.

Odakle je prva sadnica jabuke?

Stvorena je direktnim Allahovim stvaranjem, a tako je i sa ostalim voćkama i usjevima. Svaku vrstu nafake na ovom svijetu u svome• početku je Uzvišeni Allah stvorio direktno. Nakon toga je čovjek uspio da pomoću znanja kome ga je Uzvišeni poučio učini da drvo daje više plodova ili da veličina ploda bude veća, ili da pospješi poljoprivrednu proizvodnju na neki drugi način, što mi danas nazivamo poljoprivrednom revolucijom.

Sve su to aktivnosti koje vode udobnostima u životu, ne više, i ne manje od toga, da bi nam uz dozvolu Uzvišenog dale sladi okus, ljepšu boju ili veći plod. Međutim, da li su te aktivnosti donijele početak ili ga proizvele?

Naravno da nisu, jer nauka ništa ne stvara iz ničega, već se razvija nešto iz već stvorenoga i prisutnoga uz Allahovu dozvolu i pomoć. Stvoritelj iz ničega je samo Uzvišeni Allah. On je Taj koji u razum čovjeka ulijeva znanje i mudrost, što ga učini sposobnim da napravi nešto iz nečega, a ne iz ničega.

Odlomak iz knjige: Nafaka

Autor: Muhammed Šarawi

Akos.BA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top