Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Brige i nada: Gdje je tu islam?

Brige i nada: Gdje je tu islam?

Povećao se osjetno broj muslimana u današnje vrijeme, ali niti se tome raduje prijatelj niti se plaši neprijetelj. Ta brojnost nije rezultirala nikakvim civilizacijskim ostvarenjima na kopnu, moru i zraku. Kao da je dunjaluk stvoren za druge i kao da ih sudbina nije zadužila nikakvom obavezom.

Istina je da se mnogi vežu za islam, a nemaju nikakve veze sa njim. Ne pokazuju nikakvu brigu za obaveze islama i njegove činjenice, pa čak i napadaju osnove islama i u tome ne vide ništa loše.

Primjeri pripadnosti islamu

Kako se može smatrati muslimanom čovjek koji postupa na način kako je Allah Uzvišeni opisao u Kur'anu: „Ti vidiš mnoge od njih kako s mnogobošcima prijateljuju. Ružno je zaista ono što sami sebi pripremaju. Da se Allah na njih rasrdi i da u patnji vječno ostanu. A da vjeruju u Allaha i Vjerovjesnika i ono što se njemu objavljuje, oni s njima ne bi prijateljevali, ali mnogi su od njih nevjernici.“ (El-Maide, 80-81)

Kako se može smatrati muslimanom čovjek koji ne razmišlja o Allahu, Njegovom imenu i Njegovim svojstvima, sluša izdaleka o susretu s Njim nakon smrti i pored toga se osmjehuje u svojoj gluposti i ide svojim putem potpuno obuzet poslom koji će mu osigurati hranu i zadovoljstvo.

Ako ga zaustaviš da mu vratiš razboritost, pomisli da se šališ i da mu se izruguješ, i napusti te ljutit što mu uzimaš vrijeme.

Slušao sam razgovor trojice ljudi u jednom hotelu. Nisam ih poznavao, ali sam iz onog što su govorili zaključio da je jedan od njih katolik, drugi ateista a treći musliman. Ateista je govorio o svojim idejama i ismijavao je religije pa sam po tome zaključio o njegovoj opredijeljenosti. Kršćanin je govorio o svetoj nedjelji, vinu i proslavi Božića, pa sam saznao iz toga ko je on. Što se tiče muslimana on se slagao i sa jednim i sa drugim bez vlastitog pravca, a nije ništa znao o Muhammedu, a.s. Kako se ovaj čovjek može ubrajati u muslimane?

Ima na hiljade muslimana koji su rođeni u okrilju kolonijalizma i pod njegovim pravnim, ekonomskim, političkim i moralnim utjecajima. Možda je njihova jedina veza sa islamom u tome da su čuli učenje Kur'ana ili su ušli nekada u džamiju. Možda je došla do njih priča da je islam vjera i zakon, i možda su se zadovoljili time. Ovakva je većina muslimana.

Izvor: Brige i nada

Autor: Muhammed El-Gazali

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com