Islamske temeVideo

Nabulsi: Allahova ljubav prema tebi

  • Ako je Allah na tvojoj strani, ko to može biti protiv tebe?
  • A ako je On protiv tebe ko je sa tobom?
  • Ako si zadobio Allahovu ljubav, šta si izgubio? Ništa nisi izgubio.
  • A ako si izgubio Allahovu ljubav, šta ti je ostalo? Ništa nemaš.

Rezultati, dobiti i prednosti koje dolaze zbog Allahove ljubavi su neizbrojive. Od njih su i to da ako te Allah voli On usadi ljubav prema tebi u srca drugih stvorenja. Ako te zavole ljudi to je onda neprocjenjiva dragocjenost.

Ako te Uzvišeni Allah voli On ti podari mudrost. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: ”A kome je data mudrost dato mu je veliko dobro!” (El-Bekare, 269)

Uzvišeni Allah dadne mudrost vjerniku zbog njegove ustrajnosti (strpljenju) na Allahovoj odredbi. I to je jedna od koristi Allahove ljubavi.

Ako ti Allah podari mudrost podario ti je smiraj. Smirenost je stanje zadovoljstva, sreće, optimizma, snage i samopouzdanja. Kad imaš ovu smirenost, čak i ako sve izgubiš, opet si sretan. Ako izgubiš ovu smirenost, bit ćeš nesretan, pa kad bi sve drugo imao.

Čovjeku može biti dato mnogo imetka, zdravlja, snage, inteligencije, ali bez mudrosti. Tada je on najveći nesretnik. Zato je rečeno: ”Allah daje zdravlje, inteligenciju, imetak i ljepotu mnogim Svojim stvorenjima, ali apsolutni smiraj daje samo vjernicima.”

Od znakova Allahove ljubavi prema tebi je i da ti podari zadovoljstvo. Da budeš zadovoljan svojim stanjem, situacijom, platom, porodicom i djecom. Zadovoljstvo je jedan od uzroka sreće, a vjernik je zadovoljan.

Smiraj je jedan od najvećih razloga sreće kod čovjeka. Ona je jedan od rezultata Allahove ljubavi. Ako te Allah voli, to je nešto fascinantno da te voli Stvoritelj nebesa i Zemlje! Da te voli Onaj u čijoj ruci je tvoje zdravlje, tvoja porodica i tvoja djeca. Da te voli Onaj u čijoj ruci je tvoj život, smrt i opskrba.

Iz predavanja: Muhammed Ratib en-Nabulsi: ”Allahova ljubav prema tebi”, dostupno na:

Za Akos.ba priredio: Nedim Muhić

Povezani članci

Back to top button