EkonomijaNauka i tehnologija

MyBazar Global: Bosanska inicijativa, strani kapital, globalni biznis

MyBazar Global, kompanija koja pruža usluge online kupovine i prodaje preko mobilne aplikacije sa sjedištem u Dubaiju i poslovanjem u Kuala Lumpuru, Maleziji potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu sa Karangkraf Grupom, najvećom medijskom grupacijom u Maleziji sa tradicijom dugom preko 40 godina.

Ova vijest ne bi izazvala posebnu pažnju u BiH da poslovna ideja virtualnog tržišta nije potekla od državljana BiH Haruna Kapetanovića iz Sarajeva koji radi u Dubaiju i Armina Osmančevića iz Banja Luke koji sada vodi posao iz Kuala Lumpura.

Potpisivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu prisustvovao je ambassador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić.

MyBazar Global je osnovan u Abu Dabiju 2015 uz pomoć stranog kapitala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bavi se elektronskom trgovinom koja predstavlja najjednostavniji i naj-praktičniji način trgovanja proizvodima i uslugama putem interneta. Godinu dana kasnje proširio je svoje poslovanje na Meleziju. MyBazar pruža podršku poduzetnicima, malim i srednjim preduzećima i svima koji žele da preuzmu izazov u ostvarivanju vlastitih snova u novoj digitalnoj ekonomiji.

Današnje potpisivanje strateškog partnerstva između Karangkraf Grupe i MyBazar-a predstavlja prvu saradnju ove Grupacije sa kompanijom iz domena digi-talne ekonomije. “MyBazar će značajno doprinjeti jačanju privatnog sektora, uz poseban naglasak na mala i srednja preduzeća koja predstavljaju nosioce privrednog rasta i zapošljavanja. Cilj ovog partnerstva jeste pružanje podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u Maleziji, usvajanje novih tehnologija, kao i njihovo učešću u digitalnom svijetu. “- izjavio je Harun Kapetanović, predsjednik uprave MyBazar-a za portal Akos.ba.

“Elektronska trgovina podrazumijeva konstantno ulaganje, jer svakim novim danom razvijaju se nove tehnologije na kojima se zasniva internet, a samim tim i elektronska trgovina. U skladu s tim elektronsko poslovanje će omogućiti hiljadama poduzetnika da osnuju svoje virtualne kompanije.”- rekao je Armin Osmančević, generalni direktor, MyBazar-a Global za Akos.ba.

“Promovisanje elektronske trgovine uvodi promjene u poslovanju preduzeća u Maleziji, što se primarno odražava na smanjenje financijskih i materijalnih troškova. Razvojem elektronskog poslovanja postiže se efikasniji rast prihoda i proizvodnje, rast zaposlenosti, te ostvarenje profita. Mala i srednja preduzeća dobiće direktnu podršku za učešće u elektronskom poslovanju koja će njihovim proizvodima i uslugama olakšati pristup međunarodnom tržištu. Ovo partnerstvo će takođe podsticati učešće potrošača u cilju što boljeg prihvatanja elektronske trgovine među građanima Malezije.” – dodaje Dato ‘Dr. Hussamuddin Bin Hj. Yaacub, generalni direktor Karangkraf Grupe.

“Velika je čast i zadovoljstvo prisustvovati jednom ovakvom događaju. Harun Kapetanović i Armin Osmančević pokazuju poduzetničku kreativnost i snalažljivost poslovne lige šampiona. Svojim primjerom dokazuju da se bolji život ne čeka, da su poslovne prilike i šanse svuda oko nas i da ih treba zgrabiti“, rekao je ambasador Hadžikadunić za portal Akos.ba.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button