Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Muslimanka: jučer, danas i sutra – otvorena izložba u IKC Graz

Muslimanka: jučer, danas i sutra – otvorena izložba u IKC Graz

 

U petak, 26. maja, ove godine, povodom početka mjeseca Ramazana, u Islamskom Kulturnom Centru Graz, pod pokroviteljstvom Aktiva Žena, na čelu sa Lejlom Aličković,  upriličeno je otvorenje jedinstvene i, po mnogo čemu, nesvakidašnje izložbe pod nazivom “Muslimanka: jučer, danas i sutra”. U fokusu ove izložbe bile su muslimanke grada Graza, a posebno mlade muslimanke, studentice i učenice, koje su dio budućnosti kako ovog grada tako i države Austrije. Međutim, nemoguće je pričati o muslimanki koja danas postoji ili muslimanki koja će sutra biti a da se ne osvrne na muslimanku koja je postojala zadnjih 1400 godina i koja je glavni začetnik ideje ženskog društvenog angažmana i najbolji pokazatelj i vodič kakva muslimanka u stvari treba biti.

Ova izložba, motivisana trenutnom situacijom u kojoj žena muslimanka, jako često, biva prikazivana u negativnom kontekstu,  je pokušaj da se javnosti prikaže jedna manje poznata, skoro pa nepoznata, slika muslimanke, koja nije nikakva iluzija ili novina vec koja je kao takva postajala i prije hiljadu godina. Takva postoji danas u Australiji, Aziji, Americi, Evropi i takva će zasigurno postojati i sutra. To je muslimanka koja je prisutna i aktivna u društvu, poslovna žena, obrazovana majka i inteligentna supruga, studentica i učenica koja sebi postavlja visoke ciljeve i planira danas kako da bude od koristi sutra  ljudima, zajednici i društvu u kojem živi.

Otvorenju su prisustvovali članovi Islamskog Kulturnog Centra Graz, brojni gosti među kojima i politički predstavnici sa kantonalnog i općinskog nivoa vlasti.

Ovaj projekat je samo jedan u nizu koje je Islamski Kulturni Centar u Grazu do sada organizovao s ciljem ispravnog predstavljanja Islama i muslimana, te uspostavljanja što boljeg suživota i razumijevanja na ovim prostorima.

Piše: Edina Čokić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top