Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Multimiks princip u ishrani beba

Multimiks princip u ishrani beba

Kada se u bebinu ishranu uvede više namirnica, od vašeg znanja, strpljenja, volje i mašte zavisi kako ćete osmisliti bebin ručak, ali i cijeli jelovnik tog dana. Multimiks način kombinovanja namirnica predstavlja uputstvo u skladu sa kojim se dobijaju najkvalitetnije kombinacije namirnica koje se međusobno odlično nadopunjuju. Njega nije uvek lako niti moguće pratiti i primjenjivati, ali je poželjno da se prihvate bar osnove multimiks principa u kombinovanju dvije, tri ili četiri različite namirnice.

Postoje osnovna pravila miks principa, a to su:

  1. ugljikohidrati su osnovni i moraju biti uključeni u sve mikseve
  2. u svakom miksu mora postojati bar jedan izvor ugljikoohidrata, bilo životinjskog ili biljnog porekla (leguminoze)
  3. povrće se dodaje u miks tek kad su ugljikohidrati i proteini ukombinovani.

Multimiks princip se dijeli na tri pojedinačne kategorije. Svaka kategorija se zove miks jer sadrži mešavinu dvije ili više grupa namirnica. Miks kategorije su: Miks 2, Miks 3 i Miks 4. Upoznajmo se malo bolje sa svakom od ovih kategorija:

MIKS 2 – manje kvalitetan spoj dvije vrste namirnica, i to žitarica ili krompira i hrane životinjskog porekla ili leguminoza.

Na primjer:

riža, riba

krompir, žumanjce

krompir, leća

kukuruz, junetina

MIKS 3 – obrok sastavljen od tri vrste namirnica i to žitarica ili krompira, tamnozelenog ili narandžastog povrća i hrane životinjskog porijekla ili leguminoze.

Na primjer:

riža, bundeva, teletina

kukuruz, špinat, žumanjce

riža, mrkva, grah

krompir, karfiol, teletina

MIKS 4 –  predstavlja najkvalitetniju kombinaciju 4 namirnice koje spadaju u sljedeće grupe: Žitarice ili krompir, tamnozeleno povrće, narandžasto povrće i hrana životinjskog porekla (meso, jaja, riba ili leguminoze).

Na primjer:

riža, špinat, mrkva, žumanjce

krompir, grašak, mrkva, piletina

riža, blitva, mrkva, riba

krompir, blitva, bundeva, piletina

Svakako je dobro da se u što većoj mjeri isprati ovaj multimiks princip, ali takođe ishrana vaše bebe mora biti prilagođena i vašim mogućnostima, kako finansijskim tako i trenutnim mogućnostima nabavljanja određene vrste namirnica i postojećem stanju u vašem frižideru.

(Članak je dio iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte)

dobrekalorije.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top