Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Mudro iskoristi svoje slobodno vrijeme

Mudro iskoristi svoje slobodno vrijeme

Doista, onaj koji traži nauku dobro poznaje vrijednosti svog vremena, i čuva se od nemarnosti – gafleta i bezbrižnosti. On izuzetno pazi na organizaciju svog vremena, iskorištava ga u dobrim djelima, a tužan je kada vrijeme provede u neznanju – džahilijjetu. Ambiciozna duša ne osjeća dosadu u vremenu niti neku nervozu, depresiju, kao što to osjećaju mnogi nemarni koji svoje vrijeme provode u dangubi. 

Kada običnom čovjeku njegovo vrijeme i noći i dani, mjeseci i godine prolaze samo u zabavi i radosti, kod čovjeka od nauke je sasvim obrnuto. On je tužan kada istekne jedan sat, jer je kod njega sat vremena vrlo dragocijen i poželio bi da dan ima 50 ili 60 sati.

Naučimo lekciju, poštovani prijatelji, i promijenimo se radi svog i općeg dobra na oba svijeta. Koristimo vrijeme i zdravlje onako kako treba, jer se potrošeni ili izgubljeni novac može nadoknaditi, kao i sve drugo materijalno, ali i ne izgubljeno i uzalud potrošeno vrijeme i zdravlje. Uvijek imajmo na umu Poslanikove, a.s., riječi: “Iskoristi pet stvari, dok te nije spriječilo drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, bogatstvo prije neimaštine i život prije smrti.“

Kako provesti svaki dan?

Radosna srca sjeti se Allaha, dž.š, čim se probudiš ujutro reci: “Hvala Allahu koji nas oživljava, nakon što nas umrtvi i Njemu se konačno sve vraća“. Polahko ustani i uzmi abdest, obavi sabah na vrijeme. Jutarnjim zikrom postižemo zaštitu i čuvanje od šejtanskih uznemiravanja, nevolja i raznih neugodnosti. Prouči dovu i kada oblačiš odjeću: “Hvala Allahu koji me je odjenuo (obukao) i opskrbio bez moje pomoći i moći.“
Allahu, tražim zaštitu kod Tebe od džina, muških i ženskih i svega štetnog i lošeg, a kada izađeš iz nužnika kaži: Gufraneke. (Za oprost Te molim!)
Prije uzimanja abdesta reci: Bismillahi. (S imenom Allaha). Iza abdesta prouči kelime šehadet: Svjedočim da nema boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik. Ko prouči ovo bit će mu otvoreno svih osam džennetskih kapija i bit će rečeno: Ulazi na koju hoćeš!

Poslije namaza i zikra iza namaza, pročitaj nešto iz Kur'ana i pročitaj značenja tih ajeta. Kako je lijepo početi svaki novi dan učenjem Kur'ana. Obično se ujutro uče zadnji ajeti sure El-Hašr.

Muhammed, a.s., kaže: “Prouči suru Ihlas, Felek i Nas po tri puta kada osvaneš i kada omrkneš, bit će ti dosta od svega.“
Nađi vremena da klanjaš barem dva rekata jutarnjeg duha namaza. Muhammed, a.s., je rekao: “Svako jutro na svaki vaš zglob daje se sadaka; svaki tesbih je sadaka, svako (izgovoreno) el-hamdu lillah je sadaka, svako la ilahe illellah je sadaka, svaki tekbir je sadaka, odvraćanje od zla je sadaka, a zamjena za sve to je klanjanje dva rekata duha-namaza.“

Pokušaj se odvići spavanja iza sabah-namaza, jer je ujutro bereket – napredak, blagoslov, to je najljepši dio dana u kojem smo najsposobniji za svakodnevne obaveze. Kada izlaziš iz kuće/stana prouči: Bismillahi tevekkeltu ‘alellahi ve la havle ve la kuvvete illa billah – S Allahovim imenom, oslonio sam se na Allaha, nema snage ni moći, osim Allaha“, jer onome ko ovo prouči kaže se: Upućen si, zaštićen si, sačuvan si, i od njega šejtan pobjegne.

Izvor: ”Svijetli plan za marljivu dušu”
Autor: Salah Halidi
Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top