Liderstvo i menadžment

Motivacija vam je “na nuli” – kako je povratiti?

Ostati motivisan na poslu nije lako. Možda vas posao za koji ste se teško izborili sada dovodi do ludila i frustrira, ali ipak morate raditi. Možda ste razočarani jer je posao o kojem ste sanjali mnogo dosadniji i zahtjevniji nego što ste mislili.

Bez obzira na razlog nedostatka motivacije, možete je prevazići. Možete se vratiti na pravi put i biti još motivisaniji i produktivniji nego prije.

Vizualizujte svoje ciljeve

Postavljanje ciljeva nije dovoljno da vas motiviše. Kao vrhunski sportista, morate zamisliti kako postižete te ciljeve. Detaljno razmislite kako će stvari izgledati kada dostignete cilj, kako biste bolje razumjeli konkretne korake koje treba preduzeti. Ovakva vrsta vizualizacije pomoći će vam da održite pozitivan način razmišljanja i povećate motivaciju za uspjeh.

Na primjer, zamislite da ste odgovorni za uspjeh vašeg trenutnog projekta. Zamislite slavlje sa kolegama, zadovoljstvo primanja pohvale od nadređenog i mogućnost da podijelite svoj uspjeh sa drugima. Sve to vam može pomoći da ostanete pozitivni i dobijete dodatnu energiju za rad.

Nagradite sebe

Pored dugoročnih planova za godinu ili pet godina, postavite kratkoročne ciljeve i nagradite se svaki put kad ih ostvarite. Vaš mozak pozitivno reaguje na česte uspjehe i nagrade – svaki put kada postignete nešto, mozak oslobađa dopamin, hormon sreće i motivacije.
Podijelite svoje dugoročne ciljeve na nekoliko kratkoročnih. Zapitajte se, koji je sljedeći korak da se približite dugoročnom cilju? Kada to utvrdite, znate svoje kratkoročne ciljeve – i kada ih ostvarite, nagradite se. Vremenom će se vaš mozak naviknuti na uspjeh.

Učinite rad zabavnijim

Svi znamo da je lakše motivisati se za zabavne stvari, ali nije uvek lako zabaviti posao. Često nam nedostaje motivacije za dosadne, ponavljajuće ili prekomjerno složene zadatke: Pokušajte pronaći način da teške delove posla učinite prijatnijim. Na primjer, radite u društvu prijatelja ili kolege. To ne znači nužno da morate raditi na istom zadatku ili mnogo razgovarati, ali vjerovatno ćete se osjećati udobnije radeći sa nekim; možda će se razviti zdrava konkurencija.

Trudite se uživati u svom radu koliko god je moguće. Smislite način kako da teške zadatke učinite zabavnijim i bićete mnogo više motivisani.

Sjetite se zašto radite

Pitajte se zašto želite da obavite posao ispred sebe. Unutrašnja motivacija može proizaći iz različitih razloga. Možda želite dobro obaviti posao kako biste dobili unapređenje. Možda morate brinuti o porodici. Ili jednostavno cijenite dobro obavljen posao, čak i ako to nije posao iz vaših snova.

Kada znate zašto radite određeni posao, motivacija dolazi iznutra. Niko vam to ne može oduzeti, bez obzira na izazove.

Kontrolišite samo ono što možete

Bilo da radite sami ili u grupi, uvjek postoje stvari u svakom poslu koje su izvan vaše kontrole. Fokusirajte se na stvari koje možete kontrolisati i usmjerite svu svoju energiju na ta područja. Na primjer, napravite najbolju prezentaciju koju možete, čak i ako nekim klijentima možda neće biti po volji (obično ne zbog vaše prezentacije, već zbog njihovog raspoloženja). Usmjeravajući svoju energiju samo na bitne stvari, nećete se iscrpljivati brinući se o stvarima izvan vaše kontrole, i vaša motivacija će rasti.

Imajte rezervni plan

Motivacija opada kada imate osjećaj da niste uspjeli u nečemu – posebno na poslu. Umjesto da projekte koji nisu uspjeli posmatrate kao neuspjeh, posmatrajte ih kao samo jednu opciju koja nije dala rezultate. Svaki novi pokušaj vas približava pravom putu. Neuspjeh ne znači da je cijela vaša ideja loša. Ako jedan pristup ne uspije, izbrišite ga sa liste i pokušajte nešto novo, prenosi Stratego.

Kada gledate svijet kroz taj ugao, bićete motivisaniji. Prestaćete da lično shvatate neuspjeh, zadržaćete vejru u sebe i svoje ideje i marljivo ćete raditi na usklađivanju stvari sljedeći put.

Motivacija na radnom mjestu u velikoj mjeri zavisi od vašeg mentalnog sklopa i načina na koji percipirate stvari. Kada promijenite pristup zadacima, efikasnije ćete se angažovati, bićete srećniji i značajno više motivisani na poslu.(bankar.me)

akos.ba

Povezani članci