Historija i tradicija

Monografija o Nevesinju: Vjerski objekti kojima je bilo namijenjeno da nestanu

U prepunoj sali Studentskog hotela Mostar u okviru 43. Manifestacije Dani mevluda i zikra, a u povodu Dana džamija, upriličena je promocija monografije vjerskih objekata, pregled vakufa i biografski podaci nevesinjske uleme autora Hasana Eminovića pod nazivom “Zlatno polje”.

Riječ je o monografiji vjerskih objekata, džamija, mekteba, pregledu vakufske imovine i biografskim podacima nevesinjske uleme, koji su rođeni ili su radili na tom području, o vrlo impozantnim učenjacima tokom naše historije.

– Radi se o tekstovima koji su nastali tokom moga novinarskog rada. Knjiga je kontinuirano nastajala od agresije na BiH, od rušenja objekata, procese njene obnove pa sve do danas. Obradio sam 11 džamija na području Medžlisa islamske zajednice Nevesinje i devet mekteba, te napravio pregled vakufska imovine- kazao je autor Hasan Eminović.

Početni plan je bio obraditi kompletan historijat vakufa ali zbog nedostatka arhivske građe, nepristupačnosti fondovima i nemogućnosti čitanja osmanskog jezika, napravio je samo pregled. Posebno bitno za kulturu življenja bošnjak Nevesinja su spomenute biografije.

– To je ono što našem narodu omogućava da se identificiraju sa tom bogatom i raskošnom historijom i nasljeđem – poručio je Eminović.

O knjizi su govorili mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i prof dr. Senadin Lavić.

Mostarski muftija je kazao kako je ovo jedan veoma važan doprinos bogatoj hercegovačkoj kulturnoj baštini.

– Nevesinje je kroz historiju bio jedan važan duhovni, kulturni, nacionalni i jezički centar muslimana Hercegovine. Naš Hasan Eminović je kroz ovu bogatu arhivu, na temelju i ranijih istraživača, dao svoj obol i doprinos kroz ovo istraživanje, na jedan način nastavio je rad znamenitog Hifzije Hasandedića, istraživača naše historijske baštine na ovim prostorima i podario našoj zajednici i našem narodu djelo vrijedno pažnje – kazao je muftija Dedović.

Profesor Lavić je govoreći o knjizi naglasio da je Eminović pokušao sabrati najvažnije činjenice o religijskim objektima i značajnim ljudima iz Nevesinja te na taj način sačuvao od zaborava ono što je bilo namijenjeno da bude zaboravljeno, da nestane.

– Ovo je značajan doprinos da se ne zaboravi šta je bilo u Nevesinju, da je to nekada bila jedna lijepa zbijena kasaba a da je danas na nekom drugom putu, da mi to trebamo znati i o tome govoriti – dodao je Lavić.

Faktor

Povezani članci

Back to top button