>
Mlade umjetnice iz Mostara koje su izvele performans „Majka Srebrenice“ poručuju: Žrtve neće biti prepuštene zaboravu Mlade umjetnice iz Mostara koje su izvele performans „Majka Srebrenice“ poručuju: Žrtve neće biti prepuštene zaboravu
Piše: Faruk Vele Mi, djeca, čuvat ćemo sjećanje na dane kada se svijet dijelio na dvoje. Na one koji su činili zlo. I na... Mlade umjetnice iz Mostara koje su izvele performans „Majka Srebrenice“ poručuju: Žrtve neće biti prepuštene zaboravu

Piše: Faruk Vele

Mi, djeca, čuvat ćemo sjećanje na dane kada se svijet dijelio na dvoje. Na one koji su činili zlo. I na one koji su se branili od zla, kazala je za INS Naida Alić.

Ova 13-godišnja učenica JU OŠ „Drežnica“, Drežnica (Mostar) jučer je bezmalo zadivila cjeli svijet nadahnutim izvođenjem potresnog performansa “Majka Srebrenice”.

Članice Alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“ Naida Alić, Nejra Alić i Ena Bećić izvele su performans tako uvjerljivo i tako umjetnički snažno da je to ostavilo izuzetno emotivan utisak na sve prisutne, a hiljade ljudi je plakalo kako u Potočarima, tako i pored malih ekrana. Inače, mlade umjetnice iz Mostara su u Potočarima nastupile na poziv majki Srebrenice.

Autorica teksta „Majka Srebrenice“ je Binasa Hajrović, a performans je autorsko djelo profesorice Edite Kevro, voditeljice Alternativnog teatra OŠ „Drežnica“.

Mlada umjetnica Ena Bećić kazala je da su ona i njezine kolegice performansom “Majka Srebrenice” željele pokazati «kako mi, djeca, čuvajmo sjećanje na dane prkosa i istrajavanja kada se svijet dijelio na dvoje, na one koji su činili zlo i one koji su se branili od zla».

– Performans je posvećen svim majkama Srebrenice i žrtvama genocida od kojih su neki od njih bili i naši vršnjaci, a želimo poslati jasnu poruku da žrtve nikada neće biti prepuštene zaboravu – dodala je njena školska kolegica Nejra Alić.

Autorica performansa koji će zasigurno ostati jedan od najvećih umjetničkih doprinosa sjećanju na genocid u Srebrenici, u svojoj cjelini gotovo ravan “Srebreničkom infernu” Džemaludina Latića i Đele Jusića ili poemi “Srebrenica” Abdulaha Sidrana, profesorica Edita Kevro, istakla je za INS da je, kao i toliki drugi, ponosna na svoje učenice.

Posebno na Naidu Alić, učenicu 7. razreda koja je visoko profesionalno izgovorila tekst.

– Ipak, ona ima samo 13 godina – kazala je.

Prema riječima profesorice Kevro, Srebrenica je simbol stradanja nevinih žrtava službeno priznatog genocida od strane međunarodne zajednice.

– Velika nam je čast što smo dio obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici. Ne zaboravljajući prošlost, ali gledajući s nadom i povjerenjem u budućnost, želimo poslati jasnu poruku da žrtve genocida nikada neće biti zaboravljene – kazala je Kevro.

U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica jučer je obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici, a slike s mjesta dženaze i ukopa žrtava obišle su svijet.

Majka Srebrenice

Alternativni teatar Drežnica izveo je danas potresni performans "Majka Srebrenice" u sklopu obilježavanja 22. godišnjice od srpskog genocida nad Bošnjacima Podrinja.Danas je ukopana 71 žrtva srpskog genocida u Srebrenici kojeg se izvršile snage bosanskih Srba potpomognute jedinicima agresorske Vojske Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) u julu 1995. godine.

Posted by BOŠNJACI on Dienstag, 11. Juli 2017

ins.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.