Kutak za ženuU Fokusu

Mjesec oktobar je mjesec roza vrpce: Preduhitrimo rak dojke!

Mjesec oktobar je mjesec roza vrpce. To je mjesec kada žene cijelog svijeta, na razne načine, pokušavaju ukazati na problem sve češćeg obolijevanja od raka dojke i podići svijest o ovom opakom karcinomu.

Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, broj oboljelih od raka dojke zadnjih godina ima trend rasta.

Rak dojke čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena. Najveći broj oboljelih žena je u dobi 60-79 godina, potom 50-59, 65-69, a javlja se i u 20-im godinama.

Rak dojke je najčešći uzrok smrti žena od malignih bolesti i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u FBiH, iza moždanog udara i bolesti srca.

Uprkos napretku dijagnostike i terapije, broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima.

Rak dojke se kod velikog broja pacijenica još uvijek otkriva vrlo kasno, u zadnjim stadijima, kada tretman vrlo često nije nimalo uspješan. Zato je i broj umrlih od ove bolesti tako visok. Međutim, pokazalo se da je ovo karcinom koji se može na vrijeme otkriti i vrlo uspješno liječiti ako se otkrije u prvim stadijima bolesti. Zato se radi skrining na rak dojke i pokazalo se da je obolijevanje za 25 do 30% smanjeno.

Metode za rano otkrivanje raka dojke su:

samopregled dojki,

liječnički pregled,

ultrazvučni pregled i

mamografija.

Najadekvatniji slijed dijagnostičkih metoda je: od 20. godine samopregled, a od 35. godine i klinički pregled dojki jednom godišnje.

Prva mamografija (base line mammography) u 40. godini ili ranije kod rizičnih skupina (s porodičnom anamnezom raka dojke). Mamografiju treba ponavljati svake 2 godine, tj. svake godine od 50. godine života, a rizične skupine 5 godina prije pojave raka dojke kod srodnika. UPUTE ZA SAMOPREGLED možete pronaćiOVDJE.

O važnosti mamografije govore i podaci iz literature jer zemlje koje su prije nekoliko desetljeća počele s organiziranim probirom i edukacijom imaju značajan pad smrtnosti. U primarnu prevenciju osim navedenog spada i upoznavanje žena s pravilnim  samopregledom dojki svakog mjeseca 5 -10 dana poslije menstruacije te potrebom hitnog javljanja liječniku kad se primijete bilo kakve promjene na dojkama. Također treba naglasiti da rak dojke nije problem samo žena nego i muškaraca. Veliki broj njih pogođen je bolešću svojih majki, supruga, kćeri, prijateljica, a i oni sami mogu oboljeti.

Jedini način smanjenja smrtnosti, poboljšanja kvaliteta života oboljelih i njihovih obitelji, kao i podizanje svijesti o potrebi aktivne brige građana za svoje zdravlje, usvajanje zdravog stila života, reduciranje štetnih navika, zdravstvena edukacija i skrining program za rano otkrivanja raka dojke. Ankete su pokazale da preko 70% žena nije dovoljno informirano o raku dojke.

Informirajmo se i preduhitrimo ovu opaku bolest! 
Pripremila: dr. Safija Softić-Namas

 

Povezani članci

Back to top button