Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Medžlis IZ Livno: zajednička akcija cijelog Medžlisa „za školske sendviče“

Medžlis IZ Livno: zajednička akcija cijelog Medžlisa „za školske sendviče“

Medžlis IZ Livno već tri godine organizira humanitarnu akciju „za školske sendviče“ s ciljem obezbjeđivanja užine za 30 učenika mekteba sa područja cijelog medžlisa. Novac biva uplaćen u jednu od gradskih pekara, odakle djeca svaki dan imaju mogućnost da uzmu svoju besplatnu užinu. Ovaj projekat umnogome pomaže porodice sa većim brojem djece, posebno one koje imaju troje i više djece školskog uzrasta.

Činjenica je da nijedan roditelj u današnjem vremenu svoje dijete neće poslati u školu bez užine, ma koliko teška financijska situacija bila. Iz toga razloga, Medžlis Livno nastoji biti podrška tim roditeljima, ali posebno i onima čija je finansijska situacija vrlo teška i nepovoljna bez obzira na brojnost djece.

Akcija je započela prije tri godine, kada su članice Udruženja žena MIZ Livno, na čelu sa muallimama, organizirale prodaju kolača ispred džamije Ćurčinice u Livnu, te ispred džamije u Golinjevu, Guberu i Grborezima, kada je sakupljen dovoljan iznos novca da se otpočne projekat. Godinu kasnije, projekat je prepoznat od šireg džemata, te su mnogi željeli dati svoj doprinos, a posebno Livnjaci koji žive u dijaspori.

Ove godine, džuma namaz se klanjala u svim raspoloživim džamijama zbog epidemiološke situacije vezane za pandemiju corona virusa, iako je mali broj klanjača u džamijama, te je prodaja kolača organizirana u svim tim džamijama, tačnije, ispred džamije Ćurčinice, Lala-pašine, džamije Ahmeda Dukatara, džamije u Golinjevu, Grborezima i u Guberu.

Skeptični u uspjeh akcije, imami i muallime, ponovno su aktivirali članice UŽ i ostale hanume, koje su napravile ogroman broj kolača, te je sve rasprodato u rekordnom vremenu. Sakupljeno je 2.400 KM, što će biti dovoljno da pokrije sve troškove projekta „za školske sendviče“.

Koordinatorica projekt je muallima Šejla Mujić Kevrić, koja je projekat započela zahvaljujući humanitarcu Aldinu Kajmakoviću iz Zenice, čiji projekat „školski sendviči“ djeluje mnogo duže od ovog u Livnu. Muallima je ostvarila saradnju sa gosp. Kajmakovićem, koji je pomogao projekat finansijski, te joj dao vrlo vrijednu ideju, prilagođenu okolnostima u Livnu, i fokusiranu samo na mektebsku djecu.

Muallima se zahvaljuje i ljudima hrvatske nacionalnosti koji su pomogli projekat, kupovinom kolača, pokazujući da humanost nema ni naciju ni religiju.

Š.M.K.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top