Liderstvo i menadžment

Mislite li da je teško uvesti nove navike?

Često sebi i drugima postavljamo pitanje: da li možemo da se promjenimo? Može li čovjek doista da se mjenja? Možda ne može da mjenja karakter, ali navike svakako može.

Prošle godine Amazon je zabilježio neočekivano veliku prodaju knjige o ’malim’ navikama. Tačnije, knjige o jednom iskustvu jednog čoveka, problemu i jednostavnom rješenju. Zvuči gotovo nemoguće da za problem koji inspiriše na pisanje (dakle, u pitanju je veliki problem) postoji tako jednostavno rješenje koje traži sasvim malo ulaganje.

Stephen Guise mnoge je ’zarazio’ svojim pronalaskom kako se stiču navike i to jednostavno, bez muke i mnogo truda. Sve je to detaljno opisao u knjizi Mini Habits: Smaller Habits, Bigger Results.

Kako do dobrih navika?

„…Želio sam da vežbam. Želio sam formu. Trebalo mi je. Sedmicama sam mislio o tome, grizla me je savjest i nikako nisam mogao da počnem da vježbam. Cilj mi je bio da vježbam 30 minuta. Nisam bio motivisan. Bio sam uvijek umoran. A, krivica je bila tolika da sam se osjećao bezvrijedno. Nije bilo izlaska iz ove situacije. Bio sam zaglavljen…“, u knjizi piše Guise.

A, onda je dugo razmišljao kako da se izbavi. Počeo je sa mislima o suprotnostima. Suprotno od vežbanja i dobre forme je sjedenje, ležanje, brza hrana, ali je i ’uraditi samo jedan sklek’. Šta se dobija jednim sklekom? Ništa. Forma nikako. „Zauzeo sam pozu skleka i uradio jedan. Mislio sam ’Kad sam već u ovakvom stavu, daj da uradim još koji. I, iznenađenje! Nisam radio samo sklekove, već sam prešao i na čučnjeve kad sam se već zagrijao. Još veće iznenađenje je bilo da sam zapravo vežbao 30 minuta. Mojih željenih 30 minuta!“.

Počnite od jednog!

Naravno da sada svako odmahuje. Guise nije prodao nikakav čudesan trik o sticanju navika. Zavrnuo je rukave i vježbao. Lako je reći. Ali, ono što se dešavalo svakog narednog dana je da je nastavio da radi sklek. Jedan sklek. To mu nije bilo teško i sa radošću bi se bacio na pod i uradio TAJ JEDAN. Konačan rezultat? Za tri i po mjeseca, sebe je zatekao da vježba u fitnes centru i to tri do šest puta sedmično. A, sve je počelo samo jednim sklekom.

Tako je i knjiga bez velike pompe dospjela u ruke milionima sa željom da u svoj život uvedu dobre navike (a tako ih je teško steći!). Naravno, ne samo onih koji su željeli dobru formu. Ovakav princip ’najmanjih navika’ lako se primjenjuje kakvu god naviku želite da steknete.

Prosto je – nemate tu naviku koju želite, jer nemate volje. Ljudi griješe kada odjednom žele da u svoj život uvedu novinu, novu rutinu. To traži mnogo energije, truda, vremena, ulaganja i tako ’na veliko’ i odjednom, neuspjeh je neizbježan. (A, bitan je podatak da čak 45 odsto našeg svakog dana čine navike koje su zato kamen temeljac svakog dana. Ako je taj temelj loš i slab, ne možete biti zadovoljni svojim životom).

Jedna po jedna navika

Recimo, voljeli biste da uvedete naviku čitanja. Počnite tako što ćete svakog dana pročitati dvije strane. Vremenom, dan po dan, to će biti mnogo više – 20,30, 50 strana.

Voljeli biste da pišete, ali ste lijeni, nemate volje. Počnite sa 50 riječi svakog dana. Opet, dan po dan, pisaćete i više nego što ste planirali.

Željeli biste naviku šetanja. Počnite sa 100 koraka. Samo 100.

Željeli biste da meditirate, ali nikako. Minut. Započnite sa jednim minutom.

Stephen Guise tvrdi da je čak mnogo lakše nego to zvuči. Vrijedi probati.

maminsvet.rs

Povezani članci

Back to top button