Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Mirza Mešić: Bez BiH Bošnjaci u Hrvatskoj su narod bez korijena

Mirza Mešić: Bez BiH Bošnjaci u Hrvatskoj su narod bez korijena

Neovisni bošnjački kandidat na izborima u Hrvatskoj kaže da Bošnjaci ne mogu biti zadovoljni zastupljenošću u vlasti. Razgovarao: Tomislav Šoštarić

Mirza Mešić, zagrebački politolog i bivši imam Islamske zajednice u Zagrebu, na izvanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj iduće nedjelje bit će istaknut kao neovisni bošnjački kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor pripadnika bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

Kako se imami ne mogu aktivno baviti politikom, nakon službene objave kandidature, koja je nekim krugovima bošnjačke zajednice izazvala negodovanje, prestao je obnašati sve dužnosti u Islamskoj zajednici.

Kao jedan od ključnih razloga za ulazak u politiku ističe činjenicu da na izborima 2015. predloženi kandidati iz bošnjačkog naroda nisu zadobili povjerenje birača, odnosno da su Bošnjaci u najvećoj mjeri apstinirali od glasovanja za manjinsku listu. Time su, smatra, jasno poručili da nisu zadovoljni ponuđenim kandidatima.

Mešić, koji je uz Fakultet islamskih nauka u Sarajevu magistrirao na području međunarodnih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti te potom upisao i doktorat, za Al Jazeeru govori o potrebi da položaj Bošnjaka u hrvatskoj politici i društvu bude bolje zastupljen, a njihovi interesi intenzivnije artikulirani, kao i interesi ostalih nacionalnih manjina koje bi zastupao, u slučaju da mu birači daju povjerenje.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top