Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Minhen: Tribina za mlade u džematu Hidaje

Minhen: Tribina za mlade u džematu Hidaje

U petak večer, 01.02.2019. godine, poslije jacije-namaza, održana je tribina za mlade Medžlisa Bajern, u organizaciji Mreže mladih džemata Hidaje.

Prvo se zajednički klanjala jacija-namaz, a potom je upriličeno predavanje, omladinsko druženje, tribina, učenje ilahija i kasida, za preko sedamdeset mladih ljudi iz nekoliko bavarskih džemata. Druženje je imalo za cilj što bolje upoznavanje mladih ljudi, džemata, o smislu života na ovom svijetu. Gosti ove manifestacije bili su prof.dr. Izet Terzić, profesor na Islamskom Pedagoškom fakultetu u Bihaću, Nazif-ef. Horozović, imam džemata Brekovica u Bihaću, te hfz. Edin-ef. Fajković, koji je svojim predivnim glasom učeći Kur'an izmamio suze prisutne omladine.

Tribinu je otvorio hadžija Mersim Telalović, mujezin u Hidaje, izvodeći Ilahije, a potom je hfz. Fajković proučio odlomak iz Kur'ana. Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana prisutnu omladinu i džematlije u džematu poselamio je mr.sc. Damir-ef. Babajić, koji je bio u ulozi moderatora, te najavio tok tribine. On je predstavio prof. Terzića te ga pozvao da se obrati prisutnima. U veoma nadahnutom predavanju Terzić je ukazao na značaj razumijevanja toka života, odnosno o životu od Ezela do Ahireta. Važnost snaženja vjere u našim srcima i dušama, o životu u utrobi majke, životu na ovom svijetu, o spuštanju Objave, o Božanskoj i ljudskoj volji, bile su teme profesora Terzića. Tri pitanja o kojima svaki vjernik treba da razmišlja: Odakle, zašto i gdje? Jesmo li na ovom svijetu stvoreni samo da jedemo, pijemo i spavamo? Ne, Allah nas je stvorio na ovom svijetu da nas iskuša, da vidi ko će raditi dobra djela. Allah nam dao život kojeg mi nismo tražili, dao nam život da budemo zahvalni na tome, i zato u svakoj situaciji kažimo Elhamdulillah. I koliko god proveli godina na ovom svijetu opet valja ići na Ahiret… Allah nas je stvorio da Mu robujemo, da Mu budemo pokorni – istakao je Terzić.

Prisutnim vjernicima obratio se i Nazif-ef. Horozović, koji je u svom kratkom obraćanju podstakao mlade ljude da razmišljaju o životu, o prioritetima  u svom životu. Na primjerima velikih i malih prioriteta, te i onim najsitnijima, objasnio je kako izgleda čovjek koji zna poredati prioritete u svom životu. Ako na prvo mjesto postavite velike prioritete kao što su život, vjera, džemat, zdravlje, onda ćete imati mjesta i za one sitnije prioritete pa i one najsitnije. Ako na prvo mjesto postavite sitne prioritete onda ne ćete imati prostora za ove velike-istakao je Horozović. Potom je ukazao na značaj braka i bračne zajednice, porodice, te važnosti života u džematu, Zajednici.

Ovakve i slične aktivnosti džemat Hidaje  provodi u okviru edukacijskih programa za mlade, koji se realiziraju preko koordinatora za rad sa omladinom džemata Hidaje, te Nusret-ef. Hodžića, imama džemata Hidaje i koordinatora za rad sa mladima pri Medžlisu IZ-e Bayern, a cilj im je zajedničko djelovanje za dobrobit Zajednice. Nakon obraćanja gostiju tribine, uslijedilo je druženje i muhabet uz kahvu i kolače.

Molimo Allaha da nagradi svu omladinu, kao i sve ljude, koji u svojim djelovanjima promovišu univerzalno-pozitivne islamske vrijednosti. Amin!

Piše: Damir Babajić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top