MI Brajlović investirala 700.000 KM u novu sušaru: Uskoro na tržištu novi proizvodi
Mesna industrija Brajlović, kako bi zadržala svoje mjesto na tržištu, investirala je u novu savremenu tehnologiju sušenja trajnih fermentalnih artikala, gdje se sušenje odvija kroz hladno dimljenje i zrenje u komorama sa potpuno kontrolisanim uslovima.
Prednosti
– Do sada smo sušili tradicionalno, u vanjskim sušnicama, imali smo nekih 40 tona sudžuka na sušenju, ali je to bilo klasično tradicionalno sušenje gdje se puno pažnje davalo na ljudski faktor, tako da smo uvijek imali eventualnu opasnost od ljeta kada su velike temperature, odnosno zime kada su niske temperature. Međutim, snalazili smo se nekako. Sada mi smo investirali u komoru za hladno dimljenje i vrenje jer je to ono što zapad jedino prihvata kao tehnologiju sušenja proizvoda, kazao je za Oslobođenje Samir Brajlović, šef marketinga MI Brajlović.
Prednosti hladnog dimljenja i zrenja u odnosu na tradicionalno sušenje, pojasnio nam je, ogledaju se u poboljšanju kvaliteta proizvoda, standardizaciji kvaliteta, isključivanju vanjskih faktora tj. vlage i temperature kao ključnih elemenata u proizvodnji trajnih fermentisanih kobasica, kontrola količine i kvalitete samog dima u proizvodu, te standardizacija procenta kaliranja proizvoda.
– To se sve odvija u proizvodnom pogonu, tako da se nekoliko dana proizvodi dim nekontrolisano pod određenom temperaturom i relativnom vlagom prostorije. Nekoliko dana nakon dimljenja, slijedi vrenje i taj proces se odvija kompletno kontrolisano. To sada radi jedna osoba, umjesto pet njih koje su to do sada radile, a artikal je uvijek isti, čak i kvalitetniji do 40 posto, pojasnio nam je proces Brajlović, te kazao kako čekaju da im dođe mašina za pakovanje u internom gasu iz Srbije, i kako su radili i na novom dizajnu, koji će biti u zelenoj boji i prepoznatljiv, čime će svo artikli biti skoro pa identični.
Probna proizvodnja
Ovo je najznačajnija investicija koju je ova kompanija imala u posljednje vrijeme, ukupna vrijednost je oko 700.000 KM, a već su počeli sa probnom proizvodnjom – četiri ture su prošle, s tim da će proizvodi na tržištu biti predstavljeni tek kada im dođe mašina i kada se odštampaju folije i etikete. Riječ je o devet artikala koji će biti u hladnom dimljenju i koji će se moći naći na domaćem tržištu, ali će se i izvoziti.
Oslobođenje