Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Merhum Jusuf Tinjak – evlija mostarske vale

Merhum Jusuf Tinjak – evlija mostarske vale

Ovaj dedo na slici se zove Jusuf Tinjak. Jučer je preselio na Ahiret u 89 godini (30. jula 2013. op.a.). Slikan je ispred Karađoz-begove džamije u Mostaru prije desetak godina. U ruci mu je Mushaf, turska štampa. Ova slika je mogla nastati skoro svaki dan jer je dedo Juso običavao ostajati iza namaza i učiti Kur'an.

E sad zbog čega je poseban ovaj dedo? Proučio je za života preko 2000 hatmi!!! To mu je bio nijet, "pa nek onda preselim". Dedo Juso je prešao preko 2000 hatmi i živio sve do jučer. Molimo Allaha dž.š. da mu se smiluje i uvede ga u Džennet, a mi da uzmemo dedu Jusu kao ibret i da volimo Kur'an koliko ga je on volio, a i više. Amin.

Kurra hafiz Dževad Gološ je kazao o njemu:

„Ovo je dedo Juso, kojeg sam puno volio, imao sam običaj kazat "evlija mostarske vale", a Allah najbolje zna. Dnevno je učio do skoro 10 džuzeva Kur'ana. Brojao je hatme, mislim da je broj hatmi prešao 2000. Kada bi ga god vidio poljubio bih ga u ruku, čovjek koji je zračio nurom Kur'ana, primjer čovjeka u čije srce uđe iman i jako se pomješa sa srcem, mesom, kostima, pa se sve to vidi na djelima. Osjećao sam ga nekako kao da je moj dedo, vjernici smo pa vjerujem da će nas Allah sa njim spojiti u Džennetu. I naš Juso me podsjeća na riječi šejha Ebul Hasana el Kurdija koji je govorio "volim Džennet jer će u njemu biti učenje Kur'ana". Pa eto Juso, i u Džennetu će biti da učiš, pa ćemo tamo in ša Allah zajedno ponavljat!!! Allahova mudrost je bila da ga uzme Sebi u ramazanu, mjesecu Kur'ana, poput pečata na njegov cijeli život koji je bio u svjetlu Kur'ana. U ovim mubarek noćima uputite dovu za našeg dragog dedu Jusu, i čuvajte i volite vaše stare džematlije, jer ljubav prema njima približava Uzvišenom Gospodaru.

Molim Allaha da mu se smiluje i da nas sa njim spoji u Džennetu. Amin!“

 

Darul Kur'an Mostar

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top