Vijesti iz svijeta

”Merhamet“ uručio pomoć za obnovu objekata stradalih u zemljotresu u Hrvatskoj

- Pomoć je prikupljena tokom humanitarne akcije koju je ”Merhamet“ pokrenuo odmah nakon katastrofalnog zemljotresa u Hrvatskoj, u kojem su najviše stradala područja Petrinje, Gline i Siska

Delegacija Muslimanskog dobrotvornog društva ”Merhamet“, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, posjetila je grad Sisak u Hrvatskoj i uručila donaciju od 4.000 eura (oko 8.000 KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć je prikupljena tokom humanitarne akcije koju je ”Merhamet“ pokrenuo odmah nakon katastrofalnog zemljotresa u Hrvatskoj, u kojem su najviše stradala područja Petrinje, Gline i Siska.

Dio “Merhametove“ donacije uručen je Medžlisu IZ Sisak, odnosno glavnom imamu Alemu ef. Crnkiću, a dio župniku Ivanu Grbešiću za potrebe Župe “Blažene djevice Marije” u Sisku.

Jednoj katoličkoj i jednoj muslimanskoj porodici podijeljeno je po 1.000 eura za adaptaciju njihovih domova stradalih u zemljotresu.

Osim Vrbanjca, delegaciju “Merhameta” činili su i predsjednik i sekretar “Merhameta” Sisak Šaban Kadrić i Ahmed Sofilić te direktori Regionalnih odbora “Merhameta” Banja Luka i Mostar Jasmin Spahić i Adnin Hasić.

“Odmah nakon što je Hrvatsku pogodio zemljotres, Muslimansko dobrotvorno društvo ‘Merhamet’ je pokrenulo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći porodicama čiji su domovi stradali. Akciju je podržao ‘Merhamet’ Švedske, kao i svih naših devet regionalnih odbora u BiH. Željeli smo, zajedno sa građanima BiH, da pokažemo solidarnost sa onima koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom, u našoj prijateljskoj i susjednoj Hrvatskoj. Pomoć je možda simbolična, ali je od srca”, poručio je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Župnik Ivan Grbešić zahvalio je “Merhametu” na donaciji te naglasio da će građani Hrvatske, pogotovo Župe “Blažene djevice Marije” u Sisku, cijeniti solidarnost i empatiju koju su pokazali “Merhamet” i građani Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Kenana Vrbanjca, ostatak novca koji je prikupljen tokom “Merhametove” akcije bit će usmjeren građanima Bosanske Kostajnice, koja je, zbog blizine epicentru, bila teško pogođena zemljotresom u Hrvatskoj, navodi se u saopćenju ”Merhameta“.

“Novčana donacija će biti uručena Medžlisu IZ u Bosanskoj Kostajnici, koji će, zajedno sa “Merhametom” u tom gradu, koordinirati aktivnosti na obnovi stradalih stambenih objekata. Mi iz ‘Merhameta’ smo neposredno nakon zemljotresa posjetili Bosansku Kostajnicu i porodicama čiji su domovi stradali uručili smo interventnu pomoć u prehrambenim paketima i sredstvima za higijenu“, kazao je Vrbanjac.

Akos.ba

Povezani članci