Vijesti iz zemlje

Mektić: Udruženje “Srbska čast” su paravojna formacija VIDEO

 Ministar sigurnosti BiH Dragan Metkić poručio je danas u Sarajevu da su za njega članovi udruženja “Srbska čast” paravojna i parabezbjednosna formacija te da ga cijela ova situacija podsjeća na ’90-te godine u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ova formacija je za mene paravojna i parabezbjednosna jer je vrlo opasno što se pojavljuju na ovakav način na koji se pojavljuju. I totalno je neprihvatljiva, smiješna tvrdnja o humanitarnoj organizaciji. Mi imamo raznih humanitarnih akcija i aktivnosti , ali nikada nisam vidio da humanitarci oblače najelitnije ratne uniforme, da se pokazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih dejstava”, istakao je Mektić nazivajući ih “srpskom nečasti”.

To je, prema njegovim riječima, pokušaj da se obmane narodi i građani u RS-u.

“Kako i sami ističu, nisu registrovani ni kao humanitarna, ni kao bilo kakva organizacija”, pojasnio je Mektić.

Iznio je i podatke o nekim članovima, koje je pokazao na fotografijama navodeći da je riječ o osobama koje su uglavnom kažnjavane za teška krivična djela razbojništva, ucjenjivanja, reketarenja i kao narko dileri.

“Kakve veze ima droga i humanitarna aktivnost. Oni su, prije svega, napravljeni za srpski narod, da utjeruju Srbima strah u kosti, eskadroni za Srbe. Takva priča neće proći. Imamo dva odgovora na ovaj izazov. Jedan je da se suprotstavimo putem legalnih institucija u ovoj državi na bilo kojem nivou. I drugi, da krenemo i mi u formiranje paravojnih organizacija pomoću kojih ćemo se braniti od ovih kriminalaca i lopova. Ali formiranje ovakvih paravojnih formacija mene podsjeća početak ’91. godine. Ovako je počelo ’90-ih godina kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije”, naglasio je Mektić.

I to se, prema njegovim riječima, ponavlja, a kada dođe do sukoba “tih kriminalaca nema jer su oni u sasvim drugoj misiji, krađe i pljačke”.

Potvrdio je i da će u toku sedmice završiti prikupljanje dokumentacije koju će proslijediti Tužilaštvu BiH.

“Je li treba još nekakvih dokaza? To ćemo dostaviti nadležnom Tužilaštvu. Mi prikupljamo podatke već izvjesno vrijeme o ovim i ovakvim organizacijama na prostoru cijele BiH. Ove sedmice će biti sve dokumentovano i dostavljeno. Neću da bilo kome u ovoj državi nad glavom stoji sa fantomkom i puškom. Pozivam institucije da rješavaju ovaj problem”, rekao je Mektić.

Pripadnici “Srbske časti” su 12. decembra prošle godine napravili fotografiju na kojoj se vide u crnim majicama i maskirnim uniformama u sali za sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button