Kulinarstvo
Mekana peciva punjena jajima i sirom

Sastojci:
-
2–3 mekana peciva (zemičke, brioche ili kifle)
-
2 jaja
-
2 kašike mladog sira, feta sira ili krem sira
-
Malo rendanog tvrdog sira (trapist, gauda)
-
Maslac ili maslinovo ulje
-
So, biber, svježi peršun ili vlašac (po želji)
Priprema:
-
Pecivima odsijeci vrh i pažljivo izdubi sredinu (kao male “korpice”).
-
U tavi na malo maslaca isprži jaja – možeš kao kajganu ili na oko, kako voliš.
-
Pomiješaj jaja sa sirom, posoli, pobiberi i dodaj začinsko bilje.
-
Tu smjesu napuni u peciva, pospi rendanim sirom odozgo.
-
Stavi peciva u rernu (na 180°C) 5–10 minuta, dok se sir ne otopi i pecivo malo zapeče.
-
Posluži toplo, uz jogurt, paradajz ili salaticu.
Savršen spoj hrskavog i mekanog, brzo gotovo, a izgleda kao iz pekare!
Akos.ba
foto: thecafesucrefarine.com