Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2022”: U petak Dova za domovinu

Na herojskoj planini Igman nadomak Sarajeva u petak, 5. augusta, bit će upriličen centralni dio tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2022”.  Manifestacija, kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Igman, kao nikada zauzeta teritorija pod kontrolom Armije RBiH, odigrao je ključnu ulogu u odbrani Sarajeva, a time i odbrani Bosne i Hercegovine u cijelosti.  

Vjerski dio programa manifestacije počinje u četvrtak, 4. augusta, na platou Igmanske džamije mevludskim programom i zikrom.

Program će realizovati imami Vojnog muftijstva i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Zikr će predvoditi šejh i brigadni imam Haris-ef. Hadžić, a vaz će kazivati Esad Bajić, borac Armije RBiH. 

Odavanjem počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima, defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine te prigodnim vjerskim programom na platou Ratne džamije na Igmanu, u petak 5. augusta bit će održan centralni program manifestacije.

Hutbu će ovom prilikom kazivati i svoju poruku uputiti muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, a Dovu za domovinu proučit će Kenan-ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak i Kreševo. 

Ova manifestacija je doprinos očuvanju sjećanja na najveće sinove domovine Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button