Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > List „Pravda“ se u Sarajevu čitao svakoga petka

List „Pravda“ se u Sarajevu čitao svakoga petka

Tridesetih godina prošloga stoljeća Sarajlije su svakog petka iščekivali list „Pravda“,  tadašnje glasilo Jugoslovenske muslimanske organizacije. Naime, ovaj sedmični list najviše se bavio tadašnjom političkom situacijom u zemlji i svijetu, ali također davao prostora raznim društvenim temama.

Većinom je ovaj list pratio sedmične aktivnosti vođe Jugoslovenske muslimanske organizacije Mehmeda Spahe, te tako prateći list „Pravda“ tokom 1937. godine možemo primjetiti da je Spaho u fokusu. Što se tiče društvenih tema, Sarajlije su mogle pročitati dešavanja iz regiona, bilo da se radi o otvorenju neke kulturne ustanove od strane bošnjačkih intelektualaca toga vremena ili sportskim dešavanjima „Pravda“ je bila na „licu mjesta“.

Posebno se moglo često pročitati o aktivnostima prvog muslimanskog nogometnog kluba Đerzelez Sarajevo, koji je za to vrijeme imao velikih 2.000 članova. Također, značajno je spomenuti da je jedna od rubrika ovog sedmičnog sarajevskog lista nosila naziv „pišu nam prijatelji“, koja se sastojala od raznih tekstova koji su stizali od vanjskih saradnika koje je „Pravda“ imala širom bivše države Jugoslavije.

Pitanje muslimana kako u tadašnjoj državi, tako i van nje također je imalo prostora u ovom listu. Sve navedene činjenice idu u prilog konstantaciji da su Sarajlije s nestrpljenjem čekale izlazak novog broja „Pravde“ koji je za Bošnjake u tom vremenu predstavljao jedino ozbiljno glasilo.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top