Islamske teme

Lijep život

„Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život, i doista, nagradit ćemo ih na najljepši način za ono što su činili.!“ (Kur’an, En-Nahl, 97)

„Onome ko čini dobro“ – tj. dobra djela, a dobra djela su samo ona koja su učinjena u ime Allaha i radi Njegovog zadovoljstva, djela u kojima nema strasti niti pretvaranja, a strast je ono što je vezano za nefs, dok je pretvaranje ono što je vezano za stvorenja.

„…bio muškarac ili žena“ – naglašena je i svaka žena vjernica kako neko ne bi pomislio da je riječi o nečem što je specifično za muškarce. Znači, obećanje koje će usljediti odnosi se jednako i na muškarce i na žene.

„…a vjernik je“ – jer djela nevjernika nemaju vrijednost (na onom svijetu) i oni neće imati nagradu. Najviše što ih može zadesiti za njihova djela jeste određeno olakšanje kazne.

„Mi ćemo dati da proživi lijep život“ – na dunjaluku. Ako bude bogat, stvar je jasna, a ako bude siromašan, proživjet će lijep život uz skromnost i zadovoljstvo sa onim što mu je određeno i uz očekivanje velike nagrade na ahiretu. Postač provodi lijepo vrijeme tokom dana, jer očekuje uživanje tokom noći. Kada je riječ o nevjerniku, ako bude siromašan, svakako mu život na dunjaluku nije lijep, a ako bude bogat, pohlepa i propuštene prilike za uvećanje bogatstva ga neće napuštati te dako neće imati lijep život.

„I doista, ćemo ih nagraditi na najljepši način za ono što su činili.!“ – na ahiretu. To će biti nagrade posebne za njih, za ona dobra djela koja su činili. Izraz „najjljepši način“ označava potpunu ljepotu nagrađivanja.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci

Back to top button