Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Kurkuma: djeluje protuupalno, liječi depresiju, pomaže kod bolesti…

Kurkuma: djeluje protuupalno, liječi depresiju, pomaže kod bolesti…

Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja.

Bez obzira radilo se tek o nedostatku apetita ili proljeva ili se radilo o Crohnovoj bolesti i oporavku od kronične i kritične bolesti, poput raka – kurkuma i kurkumin pravi su odgovor.

Dolazi iz obitelji đumbira, a okus varira ovisno o svježini. Dok je svježa kurkuma ima aromatičan i ljutkast okus, a sušena kurkuma dobiva notu naranče i đumbira. Žuta se boja kurkume koristi i kao prirodno bojilo tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa.

Antikancerogena, protuupalna i antivirusna svojstva

S obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, odnosno istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći uticaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne kašikice.

Preventivno djeluje na zgrušavanje krvi, odnosno usporava ovaj proces.

Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije, čak i one manične. Osim što su provedena istraživanja na životinjama, također je uticaj kurkume istražen i na 60 osoba koje pate od različitih vrsta depresije, a u tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a nijedan pacijent nije pokazao nuspojave.

Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih uticaja ove začinske bilje. Ponovno je za taj uticaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine holesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Holesterol – reagirajte na vrijeme i spriječite najgore!

Baš zbog protuupalnog djelovanja, provedena je studija i na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, a pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila “liječena” kurkuminom. Upravo su ti pacijenti pokazali i najveći postatak oporavka, a ponovno se nisu pojavile nikakve nuspojave konzumiranja kurkumina.

Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma dokazano pomaže, a potrebno ga je konzumirati na dnevnoj bazi samostalno ili uz druge biljne začine.

Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sistem, bolova u zglobovima, nadutosti, a postoje i oni kod kojih se učinkovitost kurkuma nagađa – pogotovo jer je pojava ovih bolesti manje učestala u zemljama Dalekog istoka u kojima je kurkuma česti dodatak prehrani. Neke od tih bolesti su Alzheimerova bolest, oboljenja vezana uz jetru te žučnog mjehura…

ordinacija vecernji

Foto: Shutterstock

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top