Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kurban-bajram u Hrvatskoj: Veliki broj vjernika u zagrebačkoj i riječkoj džamiji

Kurban-bajram u Hrvatskoj: Veliki broj vjernika u zagrebačkoj i riječkoj džamiji

Kurban-bajram je okupio velik broj vjernika u dvije najveće hrvatske džamije, u Rijeci i u Zagrebu
Velik broj vjernika islamske vjeroispovijesti okupio se na Kurban-bajram u dvjema najvećim džamijama u Republici Hrvatskoj, u zagrebačkoj i riječkoj džamiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik zagrebačkog muftije Mevlud ef. Arslani održao je bajramsku hutbu u Islamskom centru Rijeka iz kojeg je Hrvatska radiotelevizija (HRT) imala izravan televizijski prijenos.

U Zagrebačkoj džamiji sabah-namaz se klanjao od 5.30, a bajram-namaz od 6.30 sati. Nakon što je pročitana bajramska poruka zagrebačkog muftije Aziza ef. Hasanovića, koji je odsutan zbog odlaska na hadž, bajramsku hutbu u Zagrebačkoj džamiji predvodio je glavni imam zagrebačke džamije hafiz Aziz ef. Alili.

Alili je u hutbi, uz obaveze koje su propisane u islamu za ovaj blagdan, posebno upozorio na ratne sukobe u Jemenu u kojem se, kako je rekao, već 1.200 dana vodi jedan od najbrutalnijih ratova.

“To potvrđuju i podaci koji govore o ciljanom izrabljivanju više od 10 milijuna ljudi, ubijanju žena i djece, a više od tri miljuna stanovnika je napustilo tu zemlju”, poručio je Alili.

Ukazao je na potrebu suosjećanja sa tragedijom muslimana Sirije, Palestine, Iraka, Afganistana i Mijanmara, ali posebno Jemena te pozvao na muslimansko jedinstvo i zajedništvo.

Vjernicima je ispred Zagrebačke džamije već tradicionalno Kurban-bajram došao čestitati gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top